DOVOLJNO JE REĆI- PINCA, SIRNICA ILI JAJARICA
https://amazonke.com/dovoljno-je-reci-pinca-sirnica-ili-jajarica/
Ukusan slatki kruh tradicionalno se poslužuje na uskrsno jutro, a Vi ga možete pripremiti već danas.
Pinca ili sirnica tradicionalni je slatki kruh koji se u većini domova poslužuje na uskrsno jutro uz kuhanu šunku i jaja.
Kako je Hrvatska zemlja s tisuću lica ne čudi činjenica da se jedan te isti slatki kruh u različitim krajevima drugačije zove. U Istri i Dalmaciji nazivaju ga sirnica, a u Zagorju, Turopolju i Prigorju jajarica, a u ostatku zemlje pinca.
Pinca
Sastojci:
40 dag glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
10 dag šećera
50 dag maslaca
100 ml mlijeka
2 jaja
malo naribane korice limuna i naranče
2 žlice ruma
1 žlica arome ruže
Priprema:
U većoj posudi pomiješajte brašno, kvasac i šećer, pa uz dodavanje ostalih sastojaka umijesite dizano tijesto. Mijesite dok tijesto ne postane potpuno glatko i svilenkasto pod prstima. Tijesto ostavite pokriveno da se diže 30 do 40 minuta na toplome mjestu.
Pokrije ga folijom za očuvanje svježine jer se tako na vrhu neće stvoriti tvrda korica koju je poslije teško umijesiti. Nakon toga tijesto ponovno premijesite, oblikujte u kuglu i ostavite pokriveno da se diže još 30 minuta.
Potom pincu zarežite oštrim nožem na tri strane od sredine prema rubovima, premažite je razmućenim jajetom i pospite krupnim šećerom i sitno nasjeckanim lješnjacima ili bademima.
Pecite 35 do 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 stupnjeva.
Primjedbe
Objavi komentar