Postovi

DOMAĆI LIKER OD KADULJE

Slika
Domaći liker od kadulje     Ako tražite nježan, aromatičan liker s biljnim notama i daškom mediteranske topline, domaći liker od cvijeta kadulje pravi je izbor. Ovaj tradicionalni recept koristi cvjetove kadulje u punom cvatu, a balansira ih slatkim sirupom i rakijom – savršen digestiv ili poklon iz domaće radinosti.     Domaći liker od kadulje     Sastojci:   150 g cvjetova kadulje ili oko 60 listova kadulje 1 l kvalitetne domaće rakije (najčešće lozovača, a može i votka) 200 g šećera 1 limun narezan na ploške 1 vanilin šećer     Priprema:   Cvjetove ili listove kadulje pažljivo operite. U veću steriliziranu staklenku stavite kadulju, šećer, limun i vaniliju po želji. Ulijte rakiju i dobro zatvorite staklenku. Staklenku ostavite na toplom i sunčanom mjestu (prozorska daska, balkon) najmanje šest tjedana. Svakih nekoliko dana lagano protresite ili promiješa...

KUGLICE OD KREM SIRA

Slika
Kuglice od krem sira     Krem sir je glavni sastojak, a od dodataka će vam trebati vlasac, sušene brusnice te sjemenke po izboru. Ove šarene kuglice idealne su za sljedeće druženje s prijateljima, a obožavat će ih i najmlađi!       Kuglice od krem sira     Sastojci:   250 g  krem sira 70 g kiselog vrhnja 100 g naribanog sira po izboru ¼ žličice luka u prahu ¼ žličice češnjaka u prahu sol, papar svježi vlasac sušene brusnice bijeli sezam crni sezam     Priprema:   U zdjelu stavite krem sir i kiselo vrhnje pa kratko miksajte mikserom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte naribani sir, začine i dobro promiješajte. Uzmite žličicu, zagrabite smjesu od sira te rukama oblikujte kuglicu. Kuglice poslažite na veći tanjur obložen papirom za pečenje. Stavite u hladnjak na 60 minuta. U međuvremenu narežite vlasac, brusnice stavite u manju zdjelicu, a sezam kratko prepržite pa...

HLADNA JUHA OD AVOKADA

Slika
Hladna juha od avokada     Bilo kako bilo za spravljanje ove okrijepe ne morate satima stajati uz štednjak, potreban vam je samo blender i hladna i zdrava juha gotova je u trenu.     Hladna juha od avokada     Sastojci:   ·        avokado 2 kom ·        krastavac 2 kom ·        limun 0,50 kom ·        povrtni temeljac 400 ml ·        kiselo vrhnje 200 ml ·        worcestershire umak 1 žlica ·        rajčica 1 kom ·        listići svježeg bosiljka ·        sol ·        svježe mljeveni crni papar     Priprema:   Provjeri jesu li kras...

LJETNA SALATA S BULGUROM

Slika
Ljetna salata s bulgurom     Ukusna salata od bulgur pšenice i povrća neka bude vaš omiljeno ljetno jelo. Ovo jelo nije samo jednostavno za pripremu, već je hranjivo i ukusno te se može poslužiti toplo ili hladno. To je također odličan način da iskoristite povrće koje imate u hladnjaku ili vrtu. Po želji možete dodati i malo svježeg voća! Isprobajte i sami ovaj recept.     Ljetna salata s bulgurom   Sastojci:   ·        1 šalica bulgura ·        2½ šalice vode ili temeljca od povrća ·        1 češanj češnjaka ·        sezonsko povrće: luk, paprika, tikvica, patlidžan, rajčica ·        ¼ šalice maslinovog ulja ·        sok od ½ limuna (oko 3 žlice) ·        sol i papar po ...

LIMONCELLO TIRAMISU

Slika
Limoncello tiramisu     Kad pomislite na tiramisu, vjerojatno zamišljate raskošni sloj kreme s mascarponeom, piškote natopljene kavom i fini gorkasti sloj kakaa. No ovaj desert ima mnogo lica – a jedno od najsvježijih je upravo njegova citrusna verzija s limunom i limoncellom.         Limoncello tiramisu     Sastojci:   2 neprskana limuna 220 g šećera 7 listića želatine 2 jaja 4 žumanjka 2 vrećice vanilin šećera 300 ml likera limoncello 500 g mascarponea 300 ml vrhnja za šlag 200 g piškota         Priprema:     Limune operite, tanko ogulite koricu i narežite je na tanke trakice. U 100 ml vode zagrijavajte 100 g šećera dok se ne otopi. Dodajte limunovu koricu i kuhajte 5-8 minuta. Izvadite i ohladite. Želatinu stavite u hladnu vodu da omekša. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Ukupno 6 žumanjaka (od dva jaja i dodatna četiri) miksajte s preostalim še...

PILETINA S BROKULOM

Slika
Piletina s brokulom     Priprema ove  piletine s brokulom   je minimalna, trebate tek nasjeckati piletinu, i češnjak (možete ga i protisnuti), odvojiti cvjetiće prokule i naribati đumbir, a onda vas čela samo malo miješanja i to je sve. Ova ukusna kombinacija odlično će se slagati  s rižom . Dobar tek!     Piletina s brokulom   Sastojci:   120 ml pilećeg temeljca 80 ml soja umaka 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana 3 žlice meda 2 žlice kukuruznog škroba 1 žlica sitno naribanog oguljenog đumbira 2 čajne žličice sezamovog ulja 1 žlica biljnog ulja 450 g pilećih zabataka ili prsa bez kostiju i kože, narezanih na komade veličine zalogaja 2 srednje glavice brokule, narezane na cvjetiće prepržene sjemenke sezama, za posluživanje     Priprema:   1.      U maloj zdjeli miješajte temeljac, soja sos, češnjak, med, kukuruzn...

TART OD ČOKOLADE

Slika
Tart od čokolade     Recept koji je odličan kada nam se gosti vikendom najave 5 do 12, kada bi na brzinu nešto spremili sebi za gušt, ili možda kad želimo imat ukusan i domaći desert za preživjet radni dan na poslu. Isprobajte!       Tart od čokolade   Sastojci:   · 5 velikih jaja · 150 g šećera u prahu · 170 g maslaca narezanog na kockice · 2 prstohvata soli · 1/2 žličice instant kave · 35 g brašna · 340 g tamne čokolade · 1/2 žličice ekstrakta vanilije       Priprema:   1.      Zagrijte pećnicu na 160 ºC. Premažite maslacem kalup promjera 23 cm. Otopite kockice maslaca i narezanu čokoladu na pari, miješajući, dok ne dobije vrlo glatku teksturu. 2.      Pustite da se ohladi pa dodajte ekstrakt vanilije, kavu, prstohvat soli i polovicu šećera (75 g). Dodajte jedan po jedan žumanjak te brašno. 3.    ...

LAGANA TORTA S MALINAMA I JOGURTOM

Slika
Lagana torta s malinama i jogurtom     Ovaj osvježavajuć ljetni desert mogao bi oduševiti ljubitelje cheesecakea.       Lagana torta s malinama i jogurtom   Sastojci:   3 čvrsta jogurta (cca 6 dcl) 120 g šećera u prahu 1 vanilin šećer 6 listića želatine 2 vrhnja za šlag (cca 4 dcl) 2 mjerice malina (između 400 i 500 grama)     Podloga:   125 g rastopljenog maslaca 250 g prhkih keksa 2 žlice smeđeg šećera       Priprema:   Kekse sameljite, pomiješajte sa šećerom te dodajte otopljeni maslac. Smjesu utisnite u kalup željena promjera i pecite od tri do pet minuta na 180 Celzijevih stupnjeva. Pustite podlogu da se ohladi. Izmiksajte jogurt i šećer. Prema uputama pripremite želatinu i dodajte je jogurtu. Mikserom istucite šlag, dodajte ga kremi i sve dobro izmiješajte. U kalup s podlogom od keksa poslažite maline, preli...

BRZINSKE POGAČICE OD POSNOG SIRA SA SVJEŽIM ZAČINSKIM BILJEM

Slika
Brzinske pogačice od posnog sira sa svježim začinskim biljem     Mekana peciva od posnog sira i svježih zelenih začina idealna su za svaku priliku. Posebno dolaze do izražaja ljeti, kada želite nešto lagano, praktično i aromatično. U nastavku doznajte ako ih pripremiti uz jednostavne sastojke i bez puno muke.       Brzinske pogačice od posnog sira sa svježim začinskim biljem   Sastojci:   150 g maslaca 250 g glatkog brašna pola žličice praška za pecivo prstohvat soli 300 g ocijeđenog posnog svježeg sira (tvrđeg) 50 g kiselog vrhnja 2-3 češnja češnjaka manji stručak začinskog bilja po izboru (kopar, peršin, mladi luk…) žumanjak za premazivanje       Priprema:   Prosijte brašno s praškom za pecivo i soli. Dodajte hladan maslac narezan na kockice te ga izmrvite u brašno rukama, nožem ili u blenderu da dobijete mrvičastu strukturu. Umiješajte sitno nasjeckani češnjak i začinsko bil...

SENDVIČ OD SIRA I LUKA

Slika
Sendvič od sira i luka     Sendvič sa sirom i lukom  klasik je među britanskom radničkom klasom. To i ne čudi s obzirom da je riječ o jelu koje ne iziskuje puno skupih sastojaka, lako ga je složiti, a vrlo je ukusno i zasitno.       Sendvič od sira i luka   Sastojci:   2 kriške kruha sa sjemenkama 50 g majoneze 25 g naribanog cheddara 25 g naribanog Red Leicester sira 20 g crvenog luka 10 g mladog luka maslac po želji crni papar po želji       Priprema:   1.      U zdjeli pomiješajte majonezu, naribani sir, sitno nasjeckani crveni luk i mladi luk te crni papar. Nadjev premažite preko kriške kruha i poklopite je drugom kriškom kruha. 2.     Ovako pripremljeni sendvič poslužite odmah (s čipsom) ili ga tostirajte na tavi prije posluživanja. U slučaju da želite tostiranu verziju, vanjske dijelove kruha premažite masl...