LIMONCELLO TIRAMISU
Limoncello tiramisu
Kad pomislite na
tiramisu, vjerojatno zamišljate raskošni sloj kreme s mascarponeom, piškote
natopljene kavom i fini gorkasti sloj kakaa. No ovaj desert ima mnogo lica – a
jedno od najsvježijih je upravo njegova citrusna verzija s limunom i
limoncellom.
Limoncello
tiramisu
Sastojci:
2 neprskana limuna
220 g šećera
7 listića želatine
2 jaja
4 žumanjka
2 vrećice vanilin šećera
300 ml likera limoncello
500 g mascarponea
300 ml vrhnja za šlag
200 g piškota
Priprema:
Limune
operite, tanko ogulite koricu i narežite je na tanke trakice. U 100 ml vode
zagrijavajte 100 g šećera dok se ne otopi. Dodajte limunovu koricu i kuhajte
5-8 minuta. Izvadite i ohladite. Želatinu stavite u hladnu vodu da omekša.
Odvojite
bjelanjke od žumanjaka. Ukupno 6 žumanjaka (od dva jaja i dodatna četiri)
miksajte s preostalim šećerom i vanilin šećerom na pari dok ne dobijete
svijetlu pjenastu smjesu.
U drugom lončiću zagrijte 80 ml
limoncella. Umiješajte ocijeđenu želatinu da se otopi pa sve ulijte u kremu od
žumanjaka. Dodajte mascarpone i dobro izmiješajte. Umutite vrhnje u čvrst šlag
i umiješajte ga u kremu. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg i lagano
umiješajte.
Obložite kalup (24 cm) papirom
za pečenje. Piškote kratko umačite u preostali limoncello i slažite na dno
kalupa. Prekrijte trećinom kreme i poravnajte. Složite dodatni sloj piškota i
prelijte ostatkom kreme. Poravnajte i stavite u hladnjak na najmanje četiri
sata. Poslužite posuto kandiranom limunovom koricom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar