KOLAČ OD MEDENJAKA
https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/hrana-i-pice/recept-za-medeni-kruh---951736.html
Kolač od medenjaka
Ovaj medeni kruh, gingerbread ili kolač od medenjaka svidjet će vam se ako volite pomalo zaboravljene, jednostavne i fine starinske kolače. I naravno, cimet.
Kolač od medenjaka
Sastojci:
- 200 g smeđeg šećera
- 110 g masti
- 170 g melase
- 240 ml kipuće vode
- 440 g brašna
- 2 čajne žličice sode bikarbone
- ½ čajne žličice mljevenog đumbira
- ½ čajne žličice cimeta
- ½ čajne žličice mljevenog klinčića
- 2 jaja
- 60 g nasjeckanih oraha
- ulje, za kalup
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.
- Kalup za kuh namastite i obložite papirom za pečenje.
- U jednoj zdjeli pomiješajte šećer i mast. Dodajte melasu i kipuću vodu. Promiješajte da se sjedini.
- U drugoj zdjeli umutite brašno, sodu bikarbonu, đumbir, cimet i klinčiće. Dodajte ovu smjesu mokrim sastojcima. Dobro izmiješajte pjenjačom ili električnim mikserom. Dodajte jaja i ponovno izmiješajte. Na kraju dodajte orahe i samo ih lagano umiješajte rukom.
- Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i pecite 40 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi u kalupu.
- Poslužite i uživajte!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar