ŠARLOTA S JABUKAMA - KOLAČ S PUNO OKUSA I ŠARMA





Šarlota s jabukama 



Miris jabuka, malo cimeta i – gotov je desert. Dobro, malo morate i miješati, ali nije mnogo kompliciranije od toga. Prozračan biskvit s jabukama ima rustikalni šarm, vrlo je jednostavan za pripremu, a opet, potpuno neodoljiv.




Šarlota s jabukama 


Sastojci:

  • 4 jabuke Granny Smith, oguljene, bez sjemenki, narezane na četvrtine pa na tanje kriške
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 200 g šećera
  • 100 g glatkog brašna
  • 1/4 čajne žličice mljevenog cimeta
  • 1/4 čajne žličice svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 1 prstohvat soli
  • 3 velika jaja
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta badema
  • šećer u prahu, za posipanje



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Namastite dno i stranice kalupa za pečenje promjera 20 cm.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte jabuke s sokom od limuna i 25 grama šećera te ostavite da odstoje 15 minuta.
  3. Za to vrijeme u maloj zdjeli pomiješajte brašno s cimetom, muškatnim oraščićem i soli. U srednjoj zdjeli električnim mikserom miksajte jaja s ekstraktom badema i preostalih 175 grama šećera srednje jakom brzinom dok smjesa ne postane gusta i blijedožuta, 8 do 10 minuta. Lagano umiješajte suhe sastojke tek toliko da se sjedine s mokrim.
  4. Rasporedite jabuke u pripremljeni kalupu u ravnomjernom sloju, a zatim ih ravnomjerno prelijte tijestom. Ostavite da odstoji 5 minuta da se tijesto malo upije.
  5. Pecite šarlotku oko 1 sat, dok ne postane zlatna i hrskava na vrhu, a čačkalica kad je zabodete u sredinu ne izađe čista. Prebacite na rešetku i ostavite da odstoji 15 minuta.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE