KREMASTI RIŽOTO SA SIROM I ŠPAROGAMA
Kremasti rižoto sa sirom i šparogama
Rižoto
sa sirom i šparogama jednostavnan je recept koji vrišti
"proljeće". Priprema se jednostavno, a kuhanje koje traje oko pola
sata veselit će vas opojnim mirisima koji će se širiti iz lonca i postajati sve
konkretniji svakim novim sastojkom koji dodate.
Kremasti rižoto sa sirom i šparogama
Sastojci:
- 90 ml ekstra djevičanskog
maslinovog ulja (2 žlice + 60 ml)
- 450 g šparoga, očišćenih
- 1 veliki poriluk, bijeli i
blijedozeleni dijelovi, tanko narezani
- sol
- svježe mljeveni crni papar
- 400 g riže
- 2 češnja češnjaka, nasjeckana
na sitno
- 120 ml suhog bijelog vina
- 720 ml pilećeg ili povrtnog
temeljca
- 130 g smrznutog graška
- 30 g parmezana, naribanog
- 60 ml vrhnja za kuhanje
- 30 g maslaca
- 4 žlice svježeg bosiljka,
usitnjenog, plus za posluživanje
Priprema:
1.
U velikom loncu ili
dubljoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte 2 žlice ulja. Rasporedite šparoge
u tavu da budu u jednom sloju i poklopite. Nakon dvije minute ih okrenite i
pirjajte još dvije minute. Izvadite šparoge iz lonca i posolite ih.
2. Obrišite lonac kuhinjskim papirom. Ulijte preostalo ulje i kad
se zagrije, dodajte nasjeckani poriluk. Posolite i pržite ga, stalno
miješajući, oko 3 minute. Umiješajte rižu i češnjak i pustite da se pirjaju oko
2 minute. Ulijte vino i kuhajte 2 do 3 minute
3.
Umiješajte temeljac,
1/2 čajne žličice soli i papar i pustite da lagano kuha. Smanjite vatru,
poklopite i kuhajte dok riža ne omekša.
4. Šparoge narežite na komadiće duge 2,5 centimetra.
5. U lonac dodajte grašak i kuhajte oko 2 minute. Maknite s vatre.
Dodajte parmezan, vrhnje i maslac te miješajte dok se maslac ne otopi.
Umiješajte šparoge i bosiljak, začinite solju i paprom. Na kraju pospite s još
bosiljka i poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar