KARAMEL KOKICE S PERECIMA 🍿





Karamel kokice s perecima 



Jednostavan karamel na bazi vanilije obogaćen je cimetom, klinčićem, đumbirom i muškatnim oraščićem, te stvara okus koji neodoljivo podsjeća na svježe pečene medenjake




Karamel kokice s perecima 


Sastojci za deset porcija:

  • 1 velika vrećica gotovih slanih kokica (oko 180 g)


  • 280 g mini slanih pereca, grubo nasjeckanih


  • 1 žlica mljevenog cimeta


  • 1 žličica krupne soli


  • 1 žličica sode bikarbone


  • 1 žličica mljevenog đumbira


  • ½ žličice mljevenih klinčića


  • ½ žličice mljevenog muškatnog oraščića


  • 2 šalice smeđeg šećera (čvrsto utisnutog)


  • 225 g maslaca (2 štapića)


  • ⅔ šalice svijetlog kukuruznog sirupa


  • 2 žličice ekstrakta vanilije




Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 175 °C. U jako veliku posudu pomiješati kokice i perece. U maloj zdjelici pomiješati cimet, sol, sodu bikarbonu, đumbir, klinčić i muškatni oraščić.


  2. U srednje velikom loncu pomiješati šećer, maslac i kukuruzni sirup. Zagrijavati uz stalno miješanje dok ne zavrije. Smanjiti vatru na srednju i kuhati 15–20 minuta, povremeno miješajući, dok se smjesa ne zgusne i dok termometar za bombone ne pokaže 255 °F (oko 124 °C).


  3. Maknuti s vatre i umiješati smjesu začina i vaniliju.


  4. Odmah preliti šećerni sirup preko smjese kokica i pereca. Brzo i temeljito promiješati velikom žlicom ili silikonskom lopaticom dok sve nije obloženo karamelom (smjesa se brzo stvrdnjava).


  5. Rasporediti smjesu na dva lima obložena papirom za pečenje. Peći 10 minuta, dok ne poprimi sjaj i blago potamni.


  6. Ostaviti da se potpuno ohladi, oko 30 minuta, pa razlomiti na komade.




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

SCHWARZWALD KEKSI

BOR OD LISNATOG TIJESTA S KRUŠKAMA I ĐUMBIROM 🍐

CREME BRULEE S JABUKAMA