7 RAZLOGA ZAŠTO JESTI ŠLJIVE






7 razloga zašto jesti šljive 




Riječ je supervoću koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata. Šljive je najbolje jesti sirove, no mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.





Šljiva je kraljica dobre probave

Šljiva je bogata prehrambenim vlaknima koja potiču rad probave i čišćenje organizma te liječe zatvor.



Šljiva regulira krvni tlak

U 100 grama svježe šljive nalazi se čak oko 160 miligrama kalija. Taj mineral igra važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka.



Šljiva poboljšava rad srca

Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija šljiva blagonaklono djeluje na rad srca i cijelog kardiovaskularnog sustava.




Šljiva jača imunitet

Ovo je voće prepuno vitamina C, koji ima snažno antioksidativno djelovanje, čuva zdravlje cijeloga tijela te snaži imunitet pojedinaca.



Šljiva je dobra za kožu

U slatkom tamnoplavom voću nalazi se i beta-karoten te vitamin E, koji održavaju elasticitet kože, ubrzavaju zacjeljivanje rana, ali imaju i snažno protuupalno svojstvo, zbog čega jamče lijep izgled najvećeg organa.



Šljiva je čuvarica kostiju

Šljive sadrže značajne količine antioksidansa poput flavonoida i fenolnih spojeva, kao i određenih minerala koji su zaslužne za očuvanje koštane mase te pridonose općem zdravlju koštanog sustava.



Šljiva potiče mršavljenje

U 100 grama šljive nalazi se tek 45 kalorija. Upravo zato konzumacija toga voća preporučuje se osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati zdravu tjelesnu težinu.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE