SOČNI KOLAČ S JABUKAMA






Sočni kolač s jabukama 



Ako tražite kolač koji će ispuniti kuću mirisom doma i toplinom svježih jabuka, ovaj recept je pravi izbor. Sočan, mekan i pun okusa — spaja sve što volimo u jednoj poslastici: svježinu jabuka, kremasti sir i neodoljivu hrskavost oraha i badema. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je kolač kojem ćete se uvijek rado vraćati.




Sočni kolač s jabukama 


Sastojci:

za biskvit:

  • 2 jaja
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 ml ulja
  • 180 ml mlijeka
  • ½ praška za pecivo
  • 240 g glatkog brašna

za sloj od oraha i badema:

  • Šaka krupnije blendanih oraha
  • Šaka krupnije blendanih badema

za sloj od sira:

  • 500 g svježeg kravljeg ili posnog sira
  • 2 jaja
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Korica jednog limuna

za sloj s jabukama:

  • 3 jabuke
  • 1 vanilin šećer
  • Malo cimeta
  • 2 žlice šećera



Priprema:

  1. Prvo napravimo biskvit. Umutimo jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Zatim dodamo ulje i mlijeko, promiješamo, pa umiješamo brašno i prašak za pecivo. Smjesa treba biti glatka i lagano tekuća.
  2. Pola smjese izlijevamo u protvan. Kalup lagano nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo polovicu biskvita i pečemo 10 minuta na 180 °C — taman toliko da se malo stisne.
  3. Dok se biskvit peče, pripremimo nadjeve. Jabuke naribamo, lagano ocijedimo i pomiješamo sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom cimeta. Sir, jaja, šećere i limunovu koricu izmiješamo pjenjačom dok ne dobijemo kremastu smjesu. Orahe i bademe grubo sameljemo – volimo kad ostanu sitni komadići koji daju hrskavost.
  4. Slažemo kolač sloj po sloj. Na polupečeni biskvit stavimo sloj sira, zatim sloj jabuka, pospemo orasima i bademima te sve prelijemo drugom polovicom smjese za biskvit.
  5. Vratimo u pećnicu. Pečemo još oko 30 minuta na 180 °C, dok kolač ne dobije zlatnu boju i zamiriše cijela kuća. Po želji pospemo šećerom u prahu i narežemo na kocke.
  6. Ovaj kolač je čak i bolji sutradan – svi se okusi lijepo prožmu, a tekstura postane još mekša. Ako volite dodatnu aromu, dodajte malo ruma ili ekstrakta vanilije u smjesu sira.



Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE