SOČNI KOLAČ S JABUKAMA
Sočni kolač s jabukama
Ako tražite kolač koji će ispuniti kuću mirisom doma i toplinom svježih jabuka, ovaj recept je pravi izbor. Sočan, mekan i pun okusa — spaja sve što volimo u jednoj poslastici: svježinu jabuka, kremasti sir i neodoljivu hrskavost oraha i badema. Jednostavan je za pripremu, a rezultat je kolač kojem ćete se uvijek rado vraćati.
Sočni kolač s jabukama
Sastojci:
za biskvit:
- 2 jaja
- 140 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml ulja
- 180 ml mlijeka
- ½ praška za pecivo
- 240 g glatkog brašna
za sloj od oraha i badema:
- Šaka krupnije blendanih oraha
- Šaka krupnije blendanih badema
za sloj od sira:
- 500 g svježeg kravljeg ili posnog sira
- 2 jaja
- 140 g šećera
- 1 vanilin šećer
- Korica jednog limuna
za sloj s jabukama:
- 3 jabuke
- 1 vanilin šećer
- Malo cimeta
- 2 žlice šećera
Priprema:
- Prvo napravimo biskvit. Umutimo jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu svijetla i pjenasta. Zatim dodamo ulje i mlijeko, promiješamo, pa umiješamo brašno i prašak za pecivo. Smjesa treba biti glatka i lagano tekuća.
- Pola smjese izlijevamo u protvan. Kalup lagano nauljimo i pospemo brašnom, izlijemo polovicu biskvita i pečemo 10 minuta na 180 °C — taman toliko da se malo stisne.
- Dok se biskvit peče, pripremimo nadjeve. Jabuke naribamo, lagano ocijedimo i pomiješamo sa šećerom, vanilin šećerom i prstohvatom cimeta. Sir, jaja, šećere i limunovu koricu izmiješamo pjenjačom dok ne dobijemo kremastu smjesu. Orahe i bademe grubo sameljemo – volimo kad ostanu sitni komadići koji daju hrskavost.
- Slažemo kolač sloj po sloj. Na polupečeni biskvit stavimo sloj sira, zatim sloj jabuka, pospemo orasima i bademima te sve prelijemo drugom polovicom smjese za biskvit.
- Vratimo u pećnicu. Pečemo još oko 30 minuta na 180 °C, dok kolač ne dobije zlatnu boju i zamiriše cijela kuća. Po želji pospemo šećerom u prahu i narežemo na kocke.
- Ovaj kolač je čak i bolji sutradan – svi se okusi lijepo prožmu, a tekstura postane još mekša. Ako volite dodatnu aromu, dodajte malo ruma ili ekstrakta vanilije u smjesu sira.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar