MEKSIČKI RUŽIČASTI KOLAČ





Meksički ružičasti kolač 




Zbog prepoznatljive glazure cortadillo često nazivaju i ružičasti kolač. Potječe iz sjeverne regije Nuevo Leon, a ime je dobio od španjolske riječi cortar ili rezati – obično se reže na male kvadratne ili trokutaste komade.




Meksički ružičasti kolač 


Sastojci:

Za biskvit:

  • 440 g glatkog brašna
  • 360 ml mlijeka
  • 300 g bijelog šećera
  • 180 ml biljnog ulja
  • 20 g praška za pecivo
  • 6 jaja
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice naribane narančine korice
  • prstohvat soli

Za glazuru:

  • 400 g šećera u prahu
  • 100 ml mlijeka
  • 2-3 kapi ružičaste prehrambene boje
  • šećerne mrvice po želji



Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pravokutni kalup za biskvit premažite uljem i/ili obložite papirom za pečenje te stavite sa strane.
  2. Pripremite biskvit: prosijano brašno pomiješajte s praškom za pecivo i malo soli. U drugoj zdjeli izmiksajte jaja, šećer, vanilin šećer i koricu naranče. Dodajte ulje i nastavite miksati smjesu. Postupno dodajte brašno i mlijeko i miksajte dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
  3. Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta na srednjoj rešetki, odnosno dok nije pečena do kraja. Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice. Ohladite biskvit do kraja.
  4. Napravite glazuru: u zdjeli pomiješajte šećer u prahu, mlijeko i ružičastu prehrambenu boju. Miješajte dok ne dobijete glatku glazuru bez grudica. Kada se kolač ohladi premažite glazuru preko vrha, a kolač ukrasite sa šećernim mrvicama.
  5. Stavite sve zajedno u hladnjak na oko 30 minuta da se kolač stisne, pa ga narežite i poslužite. Dobar tek!




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE