FRITULE S KVASCEM
Fritule s kvascem
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste i rade ih redovito, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo uz predblagdansko i adventsko razdoblje. Postoji mnogo varijanti recepata za fritule i svatko se kune da ima onaj provjereni koji nikad ne razočara. Jedan takav donosimo vam i mi.
Fritule s kvascem
Sastojci:
- 500 g brašna za dizano tijesto
- 100 g šećera
- 2 jaja srednje veličine
- pola kocke svježeg kvasca (20 g) ili 1 vrećica suhog
- 2 srednje jabuke (po mogućnosti kiselije)
- 170 ml mlijeka
- 2 male žlice rakije
- 2 male žlice ruma
- prstohvat soli
- korica od nešpricanog limuna ili naranče
- ulje ili druga masnoća za prženje
- šećer za ukras
Priprema:
- Svježi kvasac prije upotrebe treba aktivirati. Iako to teoretski nije potrebno raditi sa suhim, slastičari i pekari savjetuju da i suhi kvasac uvijek obvezno aktivirate prije nego što ga dodate brašnu jer će rezultat uvijek biti bolji.
- Odvojite nekoliko velikih žlica mlijeka od količine u receptu, malo ga zagrijte da postane mlako, dodajte mu žličicu šećera i zatim umutite kvasac. Pospite s malo brašna i stavite sa strane 15-20 minuta dok se kvasac ne zapjeni.
- U manjoj zdjelici razmutite jaja, dodajte mlijeko, rakiju i rum pa stavite sa strane. Jabuke ogulite, operite i naribajte. U veću posudu stavite brašno pomiješano sa šećerom. U sredini napravite rupu pa dodajte kvasac i dobro promiješajte. Sada u brašno ulijte mokre sastojke, dodajte sol i sve sjedinite s kuhačom dok ne dobijete glatku smjesu. Pokrijte je s plastičnom folijom i zatim kuhinjskom krpom te stavite na toplo da se diže sat vremena.
- Kada se tijesto digne, zagrijte ulje u dubljoj zdjeli. Za prženje je potrebna veća količina masnoće, primjerice 1 litra ulja. Zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri, nikako jakoj jer se kod prevelike temperature može dogoditi da se fritule izvana brzo ispeku i potamne, a iznutra ostanu sirove.
- Ubacite smjesu u dresirnu vrećicu i istiskujte je iz vrećice u maloj količini. Oštrim nožem prethodno umočenim u ulje režite smjesu prilikom istiskivanja iz vrećice i zapamtite da će fritule biti ljepšeg i pravilnijeg oblika ako su manje. Ako nemate dresirne vrećice, slobodno žličicom umočenom u ulje ubacujte smjesu grabite ravno iz posude i ubacujte u ulje. Manje fritule okretat će se same od sebe, a one veće slobodno preokrenite vilicom kako bi se ispekle sa svake strane. Kada porumene, tj. poprime lijepu tamniju zlatnožutu nijansu, izvadite ih cjediljkom i stavite na tanjur obložen kuhinjskim papirom kako bi se ocijedile. Nakon toga pospite ih šećerom i poslužite.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar