JABUKE U ŠLAFROKU - SLASTICA IZ DJETINJSTVA
Jabuke u šlafroku - slastica iz djetinjstva
Jabuke i cimet su poput službene arome jeseni. Nema boljeg osjećaja od onog kada se spusti mrak, a dom zamiriše na ovu kombinaciju. A jedan od deserata koji su sinonim za jesenske dane definitivno su pohane jabuke, poznatije i kao jabuke u šlafroku. Svoje su ime dobile zbog tijesta koje im služi kao ogrtač, odnosno šlafrok, a poznate po svojoj jednostavnosti bile su na meniju svih baka i mama.
Jabuke u šlafroku
Sastojci:
- 2 veće jabuke
- 2 dcl mlijeka
- 6-7 velikih žlica glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer i 1 bourbon vanilin šećer
- 1 žličica cimeta
+ šećer u prahu za posipavanje (i još cimeta ako ga volite)
Priprema:
- Ogulite jabuke i izdubite sredinu. Naš su odabir Granny Smith ili Pink Lady. Narežite jabuke na ploške.
- Umutite smjesu za šlafrok i pazite da ostane gusta.
- Umačite jabuke u smjesu te pecite dok ne porumene.
- Za kraj posipajte šećerom u prahu i poslužite toplo.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar