TRADICIONALNI RECEPT ZA ŠUNKU U KRUHU






Tradicionalni recept za šunku u kruhu

 

 

Hrskava korica kruha savršeno nadopunjuje sočnost šunke, stvarajući kombinaciju kojoj je teško odoljeti. Osim klasične verzije s dizanim tijestom, danas postoje brojne moderne varijacije – od lisnatog tijesta, dodatka sira i začina, pa sve do integralnih i pivskih varijanti. Bez obzira na odabir, jedno je sigurno: šunka u kruhu uvijek će biti zvijezda blagdanskog stola!

 

 

 

Tradicionalni recept za šunku u kruhu

 

Sastojci:

 

  • 1 kg kuhane ili dimljene šunke
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kocka svježeg kvasca (40 g) ili 1 vrećica suhog kvasca
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 jaje (za premazivanje)

 

 

 

 

Priprema:

 

 

Priprema tijesta

  • U toplom mlijeku otopite kvasac sa šećerom i ostavite da se zapjeni.
  • U zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte kvasac i maslinovo ulje te zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže 45-60 minuta.

 

 

 

Zamotavanje šunke

  • Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini i omotajte njime šunku. Dobro spojite krajeve kako šunka ne bi iscurila tijekom pečenja.

 

 

 

 

Pečenje

  • Premažite tijesto umućenim jajetom.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45-50 minuta, dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.

 

 

 

 

Posluživanje

  • Ostavite da se malo ohladi prije rezanja kako bi se okusi proželi. Poslužite uz senf, hren ili svježi mladi luk.

 

 

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE