TORTA OD JAGODA I SIRA BEZ PEČENJA





Torta od jagoda i sira bez pečenja

 

 

Lagana, kremasta, punog okusa jagode, jako mirisna i bez pečenja su osnovne karakteristike koje opisuju ovu savršeno finu i aromatičnu proljetnu poslasticu. Da bi cijela kombinacija bila doista savršena i spektakularna, neposredno prije samog serviranja tortu možete preliti pireom i kockicama jagoda te sjeckanim pistacijama.

 

 

Torta od jagoda i sira bez pečenja

 

Sastojci:

 

·        130 g maslaca

·        200 g petit keksa

·        1 i 1/2 vrećica želatine u prahu ili Agartin od Kotaniya

·        1 kg svježih jagoda

·        1/2 kg svježeg sira

·        130 g šećera

·        4-5 žlica sirupa ili likera od jagoda

·        400 ml slatkog vrhnja

·        2 žlice šećera u prahu

·        25 g sjeckanih neslanih pistacija

 

 

 

 

Priprema:

 

 

Priprema biskvita:

 

 

Maslac otopite na laganoj vatri, pa ga ostavite da se malo ohladi. Kekse sameljite uz pomoć vrećice za zamrzavanje i uz pomoć valjka ili u multipraktiku. Kalup za tortu Ø 25 cm namastite maslacem te obložite papirom za pečenje. Mljevene kekse pomiješajte s prohlađenim maslacem te ih žlicom natisnite u kalup. Stavite u hladnjak da se stisne.

 

 

 

Priprema kreme:

 

Želatinu namočite u malo hladne vode (prema uputstvima) da omekša. Jagode očistite i operite pa 200 g izmiksajte te protisnite kroz gusto cijedilo te izmiješajte sa sirom i šećerom. Liker ili sirup zagrijte, dodajte nabubrelu želatinu i otopite. U tako rastopljenu želatinu dodajte žlicu sirne kreme, a zatim sve skupa umiješajte u ostatak kreme. Stavite u hladnjak, pa čim se krema počne želirati istucite slatko vrhnje i polako, žlicu po žlicu umiješajte u kremu. Dobivenu smjesu ravnomjerno rasporedite po podlozi od keksa, sve uredno izravnajte i ostavite tortu najmanje 4 sata u hladnjaku.

 

 

 

Serviranje:

 

Prije samog serviranja torte, pripremite preljev. Izmiksajte 400 g očišćenih i opranih jagoda, protisnite ih kroz cijedilo, pa po želji dodajte malo šećera u prahu. Ostatak jagoda izmiješajte na polovine i četvrtine te izmiješajte sa pireom od jagoda. Maknite obruč od kalupa i papir za pečenje, tortu narežite na kriške, rasporedite na desertne tanjuriće, pospite nasjeckanim pistacijem te mješavinom pirea i jagoda. Ukrasite preostalim cijelim jagodama.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

7 NAVIKA SRETNIH ŽENA

ZELENA STRANA ŽIVOTA