TORTA OD JAGODA I SIRA BEZ PEČENJA
Torta od jagoda i sira bez pečenja
Lagana, kremasta, punog okusa
jagode, jako mirisna i bez pečenja su osnovne karakteristike koje opisuju ovu
savršeno finu i aromatičnu proljetnu poslasticu. Da bi cijela kombinacija bila
doista savršena i spektakularna, neposredno prije samog serviranja tortu možete
preliti pireom i kockicama jagoda te sjeckanim pistacijama.
Torta od jagoda i sira bez
pečenja
Sastojci:
·
130 g maslaca
·
200 g petit keksa
·
1 i 1/2 vrećica želatine u prahu ili Agartin od Kotaniya
·
1 kg svježih jagoda
·
1/2 kg svježeg sira
·
130 g šećera
·
4-5 žlica sirupa ili likera od jagoda
·
400 ml slatkog vrhnja
·
2 žlice šećera u prahu
·
25 g sjeckanih
neslanih pistacija
Priprema:
Priprema biskvita:
Maslac otopite na laganoj
vatri, pa ga ostavite da se malo ohladi. Kekse sameljite uz pomoć vrećice za
zamrzavanje i uz pomoć valjka ili u multipraktiku. Kalup za tortu Ø 25 cm
namastite maslacem te obložite papirom za pečenje. Mljevene kekse pomiješajte s
prohlađenim maslacem te ih žlicom natisnite u kalup. Stavite u hladnjak da se
stisne.
Priprema kreme:
Želatinu namočite u malo hladne
vode (prema uputstvima) da omekša. Jagode očistite i operite pa 200 g
izmiksajte te protisnite kroz gusto cijedilo te izmiješajte sa sirom i šećerom.
Liker ili sirup zagrijte, dodajte nabubrelu želatinu i otopite. U tako rastopljenu
želatinu dodajte žlicu sirne kreme, a zatim sve skupa umiješajte u ostatak
kreme. Stavite u hladnjak, pa čim se krema počne želirati istucite slatko
vrhnje i polako, žlicu po žlicu umiješajte u kremu. Dobivenu smjesu ravnomjerno
rasporedite po podlozi od keksa, sve uredno izravnajte i ostavite tortu
najmanje 4 sata u hladnjaku.
Serviranje:
Prije samog serviranja torte,
pripremite preljev. Izmiksajte 400 g očišćenih i opranih jagoda, protisnite ih
kroz cijedilo, pa po želji dodajte malo šećera u prahu. Ostatak jagoda
izmiješajte na polovine i četvrtine te izmiješajte sa pireom od jagoda. Maknite
obruč od kalupa i papir za pečenje, tortu narežite na kriške, rasporedite na
desertne tanjuriće, pospite nasjeckanim pistacijem te mješavinom pirea i
jagoda. Ukrasite preostalim cijelim jagodama.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar