SVJEŽI SIR - DOMAĆE I JEDNOSTAVNO
Svježi sir – domaće i jednostavno
Ako
želite uživati u domaćem svježem siru, neće vam trebati odlazak na tržnicu.
Ovaj jednostavan i provjeren recept omogućit će vam da kod kuće vlastitim
rukama pripremite fini svježi kravlji sir.
Svježi sir
Sastojci:
·
mlijeko 3,80 l
·
grčki jogurt 6 žlica
Priprema:
Zagrij mlijeko
Ulij
punomasno mlijeko u veliki lonac i stavi ga na srednju vatru. Lagano zagrijavaj
mlijeko, uz povremeno miješanje, dok ne postigne temperaturu od 88 stupnjeva.
Makni s vatre. Pusti da se mlijeko ohladi na tamepreturu od 49-50 stupnjeva. U
posebnoj zdjelici pomiješaj grčki jogurt s malo ugrijanog mlijeka. Dobro
miješaj da se potpuno izmiješa. Mješavinu grčkog jogurta i malo mlijeka dodaj u
soatatk mlijeka, dobro promiješaj.
Pusti da se mlijeko zgruša
Ugrij pećnicu na 110
stupnjeva, kad postigne željenu temperaturu odmah je isključi. Lonac poklopi i
stavi u toplu pećnicu. Ostavi tako 8-10 minuta. Za to vrijeme mlijeko bi se
trebalo zgrušati.
Provjeri je li
se mlijeko zgrušalo
Ugrušci
mlijeka trebali bi biti čvrsti i odvojeni od sirutke (prozirna, žućkasta
tekućina). Razreži ugruške nožem kako bi se mogli jednako zagrijati. Pećnicu
zagrij na 110 stupnjev, lonac s razrezanim ugrušcima stavi u pećnicu na 90
minuta. Nakon otprilike 30 minuta, lonac izvadi iz pećnice i provjeri
temperaturu unutar ugrušaka - mora biti 40-45 stupnjeva. Lagano promiješaj
ugruške, pokušaj da se potpuno ne raspadnu. Vrati lonac u pećnicu.
Ocijedi sir
U
cjedilo stavi starilnu gazu ili kuhinjsku krpu, ulij sadržaj lonca u cjedilo.
Pusti da se sir cijedi oko 1 sat. Ako želiš sir s manje tekućine pusti da se
cijedi još dulje. Sir se može cijditi i u hladnjaku, preko noći.
Gotovi svježi
sir koristi prema želji - u slanim i slatkim jelima, kao doručak.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar