SVJEŽI SIR - DOMAĆE I JEDNOSTAVNO





Svježi sir – domaće i jednostavno

 

 

Ako želite uživati u domaćem svježem siru, neće vam trebati odlazak na tržnicu. Ovaj jednostavan i provjeren recept omogućit će vam da kod kuće vlastitim rukama pripremite fini svježi kravlji sir.

 

 

 

Svježi sir

 

Sastojci:

·        mlijeko 3,80 l

·        grčki jogurt 6 žlica

 

 

Priprema:

 

Zagrij mlijeko

Ulij punomasno mlijeko u veliki lonac i stavi ga na srednju vatru. Lagano zagrijavaj mlijeko, uz povremeno miješanje, dok ne postigne temperaturu od 88 stupnjeva. Makni s vatre. Pusti da se mlijeko ohladi na tamepreturu od 49-50 stupnjeva. U posebnoj zdjelici pomiješaj grčki jogurt s malo ugrijanog mlijeka. Dobro miješaj da se potpuno izmiješa. Mješavinu grčkog jogurta i malo mlijeka dodaj u soatatk mlijeka, dobro promiješaj.

 

 

Pusti da se mlijeko zgruša

Ugrij pećnicu na 110 stupnjeva, kad postigne željenu temperaturu odmah je isključi. Lonac poklopi i stavi u toplu pećnicu. Ostavi tako 8-10 minuta. Za to vrijeme mlijeko bi se trebalo zgrušati.

 

 

Provjeri je li se mlijeko zgrušalo

 Ugrušci mlijeka trebali bi biti čvrsti i odvojeni od sirutke (prozirna, žućkasta tekućina). Razreži ugruške nožem kako bi se mogli jednako zagrijati. Pećnicu zagrij na 110 stupnjev, lonac s razrezanim ugrušcima stavi u pećnicu na 90 minuta. Nakon otprilike 30 minuta, lonac izvadi iz pećnice i provjeri temperaturu unutar ugrušaka - mora biti 40-45 stupnjeva. Lagano promiješaj ugruške, pokušaj da se potpuno ne raspadnu. Vrati lonac u pećnicu.

 

Ocijedi sir

U cjedilo stavi starilnu gazu ili kuhinjsku krpu, ulij sadržaj lonca u cjedilo. Pusti da se sir cijedi oko 1 sat. Ako želiš sir s manje tekućine pusti da se cijedi još dulje. Sir se može cijditi i u hladnjaku, preko noći.

Gotovi svježi sir koristi prema želji - u slanim i slatkim jelima, kao doručak.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE