ŠTO JE UBE?
Što je ube?
Ako ste na putovanju ili
društvenim mrežama vidjeli kolače, sladolede ili palačinke u neodoljivoj,
intenzivnoj nijansi ljubičaste, vrlo ste vjerojatno vidjeliube. Ova vibrantna, egzotična
namirnica postala je pravi hit u svijetu slastica i zdravih jela, a iako je već
dugo sastavni dio azijskih kuhinja, kod nas još uvijek nije zaživjela. No, i to
bi se uskoro moglo promijeniti.
Što je ube?
Ube pripada vrsti jamova,
iako ga mnogi brkaju s ljubičastim batatom. Jamovi su korjenasto povrće koje
pripada rodu Dioscorea. To su veliki, škrobni gomolji koji rastu u tropskim i
suptropskim krajevima, posebno u Africi, Aziji i Karibima. Postoji preko 600 vrsta jamova, a razlikuju
se po boji (bijela, žuta, ljubičasta), veličini, teksturi, okusu i načinu
pripreme.
Kako
i gdje ga koristimo?
Ube
je izuzetno svestran i prilagodljiv, koristi se u slatkim i slanim jelima,
kuhan, pečen, pržen, kao pire ili čak u obliku brašna. Osim što njegov okus
daje jelu zanimljivu aromu, njegova prirodna ljubičasta boja čini svako
serviranje malim vizualnim spektaklom.
Slatka
jela
Najpoznatiji
tradicionalni desert od ubea je ube
halaya, gusta, slatka krema koja se priprema
kuhanjem ubea s kokosovim mlijekom i šećerom. Na Filipinima se poslužuje kao
samostalan desert ili kao sastojak u drugim slasticama. Sladoled od ubea pravi
je hit diljem Azije i Amerike, često obogaćen kokosom ili svježim mangom. Zbog
svoje boje i teksture, ube se savršeno uklapa u moderne verzije palačinki, vafla, muffina, cheesecakeova i
brojnih drugih poslastica. U posljednje je vrijeme postao i omiljen dodatak
u bubble tea napicima,
a neki kafići pripremaju i ube latte.
Slana jela
Iako
je najpoznatiji kao sastojak u desertima, ube se koristi i u slanim jelima. Sve
je popularniji u formi ljubičastih njoka, koji se savršeno slažu s jednostavnim
umacima. Rade se i kruh i peciva, a
može se koristiti i kao dodatak klasičnim jelima poput pirea ili čak humusa. Za
one koji vole eksperimentirati s doručkom ili međuobrokom, ube se može
koristiti kao prirodno bojilo i dodatak u smoothie bowlovima, chia pudinzima i jogurtima,
unoseći i boju, ali i nježnu slatkoću, kremoznost i brojne nutrijente.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar