ŠTO JE UBE?





Što je ube?

 

 

Ako ste na putovanju ili društvenim mrežama vidjeli kolače, sladolede ili palačinke u neodoljivoj, intenzivnoj nijansi ljubičaste, vrlo ste vjerojatno vidjeliube. Ova vibrantna, egzotična namirnica postala je pravi hit u svijetu slastica i zdravih jela, a iako je već dugo sastavni dio azijskih kuhinja, kod nas još uvijek nije zaživjela. No, i to bi se uskoro moglo promijeniti.

 

 

Što je ube?

 

Ube pripada vrsti jamova, iako ga mnogi brkaju s ljubičastim batatom. Jamovi su korjenasto povrće koje pripada rodu Dioscorea. To su veliki, škrobni gomolji koji rastu u tropskim i suptropskim krajevima, posebno u Africi, Aziji i Karibima. Postoji preko 600 vrsta jamova, a razlikuju se po boji (bijela, žuta, ljubičasta), veličini, teksturi, okusu i načinu pripreme.

 

 

Kako i gdje ga koristimo?

Ube je izuzetno svestran i prilagodljiv, koristi se u slatkim i slanim jelima, kuhan, pečen, pržen, kao pire ili čak u obliku brašna. Osim što njegov okus daje jelu zanimljivu aromu, njegova prirodna ljubičasta boja čini svako serviranje malim vizualnim spektaklom.

 

Slatka jela

Najpoznatiji tradicionalni desert od ubea je ube halaya, gusta, slatka krema koja se priprema kuhanjem ubea s kokosovim mlijekom i šećerom. Na Filipinima se poslužuje kao samostalan desert ili kao sastojak u drugim slasticama. Sladoled od ubea pravi je hit diljem Azije i Amerike, često obogaćen kokosom ili svježim mangom. Zbog svoje boje i teksture, ube se savršeno uklapa u moderne verzije palačinki, vafla, muffina, cheesecakeova i brojnih drugih poslastica. U posljednje je vrijeme postao i omiljen dodatak u bubble tea napicima, a neki kafići pripremaju i ube latte.

 

Slana jela

Iako je najpoznatiji kao sastojak u desertima, ube se koristi i u slanim jelima. Sve je popularniji u formi ljubičastih njoka, koji se savršeno slažu s jednostavnim umacima. Rade se i kruh i peciva, a može se koristiti i kao dodatak klasičnim jelima poput pirea ili čak humusa. Za one koji vole eksperimentirati s doručkom ili međuobrokom, ube se može koristiti kao prirodno bojilo i dodatak u smoothie bowlovima, chia pudinzima i jogurtima, unoseći i boju, ali i nježnu slatkoću, kremoznost i brojne nutrijente.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE