SOK OD BAZGE
Sok od bazge
Još su stari Egipćani prihvatili zdravstvene
prednosti koje donosi bazga, a upravo ova biljka i danas uživa u popularnosti
kada dozriju njezini cvjetovi koji se tradicionalno koriste za pripremu jednog
od najukusnijih sirupa na svijetu.
Sok od bazge
Sastojci:
·
2 l filtrirane vode
·
20 svježih glavica bazge
·
2 neprskana limuna
·
85 g limunske kiseline
(može i manje – po ukusu)
·
400-600 ml javorovog
sirupa ili meda. Ako koristite med, neka bude domaći i dodajte ga nakon
hlađenja da ne izgubi ljekovita svojstva.
Priprema:
·
U velikom loncu zagrijte
vodu dok ne dođe skoro do vrenja, ali da ne proključa.
·
Maknite s vatre i
dodajte limunsku kiselinu, oguljenu koricu limuna, limun narezan na kolutove i
lagano protresene cvjetove bazge.
·
Pokrijte lonac i
ostavite da stoji na hladnom mjestu 24 sata.
·
Nakon toga procijedite
tekućinu kroz čistu gazu ili kuhinjski ručnik postavljen preko cjedila u veliku
posudu.
·
Kada je sirup
procijeđen, dodajte javorov sirup ili med.
·
Dobro promiješajte da se
sve sjedini, a zatim ulijte u sterilizirane boce.
·
Čuvajte u hladnjaku do 4
tjedna.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar