PJENUŠAC OD BAZGE




Pjenušac od bazge

 

 

Ako ste se pitali možete li bazgu iskoristiti za nešto sasvim novo, čitajte dalje jer s vama dijelimo recept za pjenušac od bazge.

 

 

Pjenušac od bazge

 

Sastojci:

 

  • 1/2 litre vruće vode
  • 3 i 1/2 šalice šećera u prahu
  • Sok od 1 limuna
  • Kora 1 limuna (ako nije neprskani, namočiti ga u vodi 30 minuta i dobro oprati)
  • 2 velike žlice domaćeg octa od kruške tepke (može i vinskog)
  • 3 veća svježa cvata bazge
  • 4,5 litre vode (za naknadno dodavanje)

 

 

 

Priprema:

 

  1. U većoj posudi otopiti šećer u prahu u 1/2 litre vruće vode. U otopinu dodati redom sok i narezanu koru limuna, ocat, cvjetove bazge.
  2. Sve preliti u staklenku od 5 litara. Napomena: staklenku prethodno dobro ugrijati da ne pukne pri dodavanju vruće tekućine. Ako je staklenka hladna, može puknuti zbog nagle promjene temperature.
  3. Zakuhati 4,5 litre vode do samog vrenja, skloniti s vatre. Pažljivo ulijevati vruću vodu u staklenku s pripremljenim sastojcima dok se ne napuni.
  4. Pokriti staklenku (npr. gazom ili poklopcem) i ostaviti da odstoji 5 dana na tamnom i hladnijem mjestu.
  5. Nakon 5 dana, procijediti tekućinu i uliti je u sterilizirane boce.
  6. Zatvoriti boce i opet ostaviti da odstoje još 5 dana na hladnom i tamnom mjestu.
  7. Prije posluživanja, dobro rashladiti pjenušac. Posluži s kriškama limuna u čaši.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE