NJOKI U UMAKU OD GLJIVA





Njoki u umaku od gljiva

 

 

Za ovo jelo koristimo pakiranje svježih njoka. Dok se oni kuhaju, doslovno 2-3 minute, pripremamo umak od maslaca, luka, gljiva i češnjaka. Dodajemo vrhnje, malo timijana i sve spojimo. Obrok izgleda impresivno, a nastao je iz gotovo ničega!

 

 

Njoki u umaku od gljiva

 

Sastojci za dvije osobe:

 

  • 1 pakiranje svježih njoka (cca 400 g)
  •  1 žlica ‘z bregov maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, protisnut
  • 200 g gljiva (šampinjoni, bukovače ili kombinacija), narezane na ploške
  • 150 ml ‘z bregov Vrhnja za kuhanje
  • Prstohvat suhog timijana (ili nekoliko listića svježeg)
  • Sol i svježe mljeveni papar, po ukusu
  • Ribani tvrdi sir Ovidur, za posluživanje

 

 

 

Priprema:

 

  • Stavite vodu za njoke da zavrije i lagano je posolite.
  • U velikoj tavi otopite maslac s malo maslinovog ulja, pa dodajte nasjeckani luk. Pirjajte 2-3 minute dok ne postane staklast, zatim ubacite češnjak i kratko sotirajte.
  • Dodajte narezane gljive i prstohvat soli, pa pirjajte 5 minuta dok ne puste vodu i lagano posmeđe. Umiješajte timijan.
  • U međuvremenu skuhajte njoke. trebaju im samo 2-3 minute, odnosno dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i sačuvajte malo vode od kuhanja.
  • U umak od gljiva dodajte ‘z bregov Vrhnje za kuhanje, pustite da se lagano zgusne (oko 2 minute), pa po potrebi dodajte žlicu vode od njoka za kremoznost.
  • Ubacite kuhane njoke u umak, sve dobro promiješajte i kratko ugrijte zajedno.
  • Poslužite toplo, uz ribani Ovidur i malo svježeg timijana (ako ga imate).

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

7 NAVIKA SRETNIH ŽENA

ZELENA STRANA ŽIVOTA