NJOKI U UMAKU OD GLJIVA
Njoki u umaku od gljiva
Za ovo jelo koristimo
pakiranje svježih njoka. Dok se oni kuhaju, doslovno 2-3 minute, pripremamo
umak od maslaca, luka, gljiva i češnjaka. Dodajemo vrhnje, malo timijana i sve
spojimo. Obrok izgleda impresivno, a nastao je iz gotovo ničega!
Njoki u umaku od gljiva
Sastojci za dvije osobe:
- 1
pakiranje svježih njoka (cca 400 g)
- 1
žlica ‘z bregov maslaca
- 1
žlica maslinovog ulja
- 1
manji luk, sitno nasjeckan
- 1
češanj češnjaka, protisnut
- 200 g
gljiva (šampinjoni, bukovače ili kombinacija), narezane na ploške
- 150 ml ‘z bregov Vrhnja za kuhanje
- Prstohvat
suhog timijana (ili nekoliko listića svježeg)
- Sol i
svježe mljeveni papar, po ukusu
- Ribani tvrdi
sir Ovidur, za posluživanje
Priprema:
- Stavite
vodu za njoke da zavrije i lagano je posolite.
- U
velikoj tavi otopite maslac s malo maslinovog ulja, pa dodajte nasjeckani
luk. Pirjajte 2-3 minute dok ne postane staklast, zatim ubacite češnjak i
kratko sotirajte.
- Dodajte
narezane gljive i prstohvat soli, pa pirjajte 5 minuta dok ne puste vodu i
lagano posmeđe. Umiješajte timijan.
- U
međuvremenu skuhajte njoke. trebaju im samo 2-3 minute, odnosno dok ne
isplivaju na površinu. Ocijedite ih i sačuvajte malo vode od kuhanja.
- U umak
od gljiva dodajte ‘z bregov Vrhnje za kuhanje, pustite da se lagano zgusne
(oko 2 minute), pa po potrebi dodajte žlicu vode od njoka za kremoznost.
- Ubacite
kuhane njoke u umak, sve dobro promiješajte i kratko ugrijte zajedno.
- Poslužite
toplo, uz ribani Ovidur i malo svježeg timijana (ako ga imate).
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar