MIMOZA SALATA - SVEČANIJA SESTRA FRANCUSKE SALATE





Mimoza salata  - svečanija sestra francuske salate

 

 

Ako na svoj blagdanski stol uz francusku salatu želite dodati još jednu provjerenu i svečanu varijantu salate, naš prijedlog u nastavku mogao bi vam se svidjeti. Radi se o Mimoza salati. Sastojci su slični, priprema je jednostavna, a krajnji rezultat je divna slojevita salata koja će biti glavna zvijezda vašeg blagdanskog stola.

 

 

Mimoza salata

 

Sastojci:

  • 700 g krumpira
  • 400 g mrkve
  • 300 g šunke
  • 300 g sira trapist, gauda ili neki drugi polutvrdi sir
  • 200 g kiselih krastavaca
  • 6 jaja
  • 180 g majoneze
  • 180 g kiselog vrhnja
  • sol, papar
  • narezani peršin

 

 

Priprema:

 

  1. Skuhati krumpir u kori (kuhati oko 45 minuta), oguljenu mrkvu (kuhati 20-ak minuta) i jaja (kuhati također 20 minuta).
  2. Krumpir i jaja oguliti i ostaviti da se ohlade na sobnu temperaturu, kao i mrkvu.
  3. Krumpir, mrkvu, šunku i kisele krastavce naribati na veliki ribež.
  4. Sir naribati na sitni ribež.
  5. Oprezno odvojiti žumanjke od bjelanjaka te ih naribati na sitni ribež.
  6. U posudi pomiješati majonezu s kiselim vrhnjem i dobro izmiješati.
  7. Zatim svu količinu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje kolača.
  8. Salatu slagati u kalupu za torte promjera 26 centimetara ili neku veću dublju posudu.
  9. Stijenke kalupa premazati uljem.
  10. Na dno se stavlja naribani krumpir koji treba utisnuti čašom.
  11. Posoliti i popapriti, te u tankom sloju nanijeti smjesu majoneze i vrhnja. I njega razmazati po cijeloj površini.
  12. Zatim ide naribana mrkva.I nju utisnuti s čašom, te posoliti i popapriti.
  13. Preko staviti sloj majoneze i vrhnja te ga razmazati.
  14. Slijedi sloj šunke, njeno utiskivanje pa soljenje i paprenje.
  15. Nakon šunke se stavlja sir, utiskuje, soli i papri pa premazuje s majonezom i vrhnjem.
  16. Slijedi sloj kiselih krastavaca, utiskivanje, soljenje, paprenje i premazivanje majonezom i vrhnjem.
  17. Nakon kiselih krastavaca ide sloj bjelanjaka. Rasporediti ih po cijelom kalupu, posoliti i popapriti.
  18. Sada ide zadnji sloj majoneze i vrhnja.
  19. Na vrh posložiti žumanjke.
  20. Za ukrašavanje narezati svježi peršin te ga posuti po rubu torte preko žumanjaka.
  21. Salatu ohladiti barem 4 sata prije posluživanja.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE