MIMOZA SALATA - SVEČANIJA SESTRA FRANCUSKE SALATE
Mimoza salata -
svečanija sestra francuske salate
Ako na svoj blagdanski stol uz francusku salatu želite dodati
još jednu provjerenu i svečanu varijantu salate, naš prijedlog u nastavku mogao
bi vam se svidjeti. Radi se o Mimoza
salati. Sastojci su slični, priprema je jednostavna, a
krajnji rezultat je divna slojevita salata koja će biti glavna zvijezda vašeg
blagdanskog stola.
Mimoza salata
Sastojci:
- 700 g krumpira
- 400 g mrkve
- 300 g šunke
- 300 g sira trapist, gauda ili neki drugi polutvrdi sir
- 200 g kiselih krastavaca
- 6 jaja
- 180 g majoneze
- 180 g kiselog vrhnja
- sol, papar
- narezani peršin
Priprema:
- Skuhati krumpir u kori (kuhati oko 45 minuta), oguljenu
mrkvu (kuhati 20-ak minuta) i jaja (kuhati također 20 minuta).
- Krumpir i jaja oguliti i ostaviti da se ohlade na sobnu
temperaturu, kao i mrkvu.
- Krumpir, mrkvu, šunku i kisele krastavce naribati na
veliki ribež.
- Sir naribati na sitni ribež.
- Oprezno odvojiti žumanjke od bjelanjaka te ih naribati
na sitni ribež.
- U posudi pomiješati majonezu s kiselim vrhnjem i dobro
izmiješati.
- Zatim svu količinu prebaciti u vrećicu za ukrašavanje
kolača.
- Salatu slagati u kalupu za torte promjera 26
centimetara ili neku veću dublju posudu.
- Stijenke kalupa premazati uljem.
- Na dno se stavlja naribani krumpir koji treba utisnuti
čašom.
- Posoliti i popapriti, te u tankom sloju nanijeti smjesu
majoneze i vrhnja. I njega razmazati po cijeloj površini.
- Zatim ide naribana mrkva.I nju utisnuti s čašom, te
posoliti i popapriti.
- Preko staviti sloj majoneze i vrhnja te ga razmazati.
- Slijedi sloj šunke, njeno utiskivanje pa soljenje i
paprenje.
- Nakon šunke se stavlja sir, utiskuje, soli i papri pa
premazuje s majonezom i vrhnjem.
- Slijedi sloj kiselih krastavaca, utiskivanje, soljenje,
paprenje i premazivanje majonezom i vrhnjem.
- Nakon kiselih krastavaca ide sloj bjelanjaka.
Rasporediti ih po cijelom kalupu, posoliti i popapriti.
- Sada ide zadnji sloj majoneze i vrhnja.
- Na vrh posložiti žumanjke.
- Za ukrašavanje narezati svježi peršin te ga posuti po
rubu torte preko žumanjaka.
- Salatu ohladiti barem 4 sata prije posluživanja.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar