KOLAČ OD JAGODA I PERECA - SPOJ SLATKOG I SLANOG 🍓






Kolač od jagoda i pereca – spoj slatkog i slanog

 

 

Ovaj zanimljiv ljetni desert Amerikanci nazivaju Strawberry-Pretzel Jello Salad, odnosno salata od pereca i želea od jagoda. Mi ćemo ipak ostati pri jednostavnijem nazivu – nazvat ćemo ga kolačem i s guštom ga pojesti! Hrskavi mini slani pereci, slatke jagode i bogata krema od mascarponea stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti!

 

 

 

Kolač od jagoda i pereca

 

Sastojci:

 

 pereci 2 šalica šećer

11 žlica šećer

0,25 šalica maslac

 0,50 šalica suncokretovo ulje

 2 žlica krem sir

 250 g ekstrakt vanilije

 1 žličica šlag

250 ml želatina od jagode u prahu

 180 g voda

500 ml jagode

300 g kiselo vrhnje

 500 g pekan orasi 0,25 šalica

 

 

 

Priprema:

 

2 žalice zdrobljenih mini pereca pomiješaj sa 6 žlica šećera i 1/2 šalice rastopljenog maslaca. Smjesu utisni na dno namašćenog kalupa dimenzija cca 33x23 cm. Koru peci 15 minuta na 175 stupnjeva. Pusti da se potpuno ohladi prije slaganja kolača. Napravi kremu od krem sira, 5 žlilca šećera i 1 žličice ekstrakta vanilije. Miksaj na slaboj brzini dok se šećer potpuno ne rastopi. Umiješaj šlag i namaži na podlogu od pereca. Napravi žele od jagoda. Umiješaj želatinu i 2 šalice kipuće vode (500 ml) dok se sve ne rastopi, dodaj jagode. Hladi oko 1 sat, dok se djelomično na stvrdne. Premaži opreko kreme od krem sira, ohladi minimalno 8 sati da se potpuno stisne. Kiselo vrhnje izmiješaj sa 1/4 šalice šećera, premaži preko sloja od jagoda. pospi tostiranim grubo nasjeckanim pekan orasima.


 

 

Pripremila: Ivana Matas  
 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE