KOLAČ OD JAGODA I PERECA - SPOJ SLATKOG I SLANOG 🍓
Kolač od jagoda i pereca – spoj slatkog i slanog
Ovaj zanimljiv ljetni desert Amerikanci nazivaju
Strawberry-Pretzel Jello Salad, odnosno salata od pereca i želea od jagoda. Mi
ćemo ipak ostati pri jednostavnijem nazivu – nazvat ćemo ga kolačem i s guštom
ga pojesti! Hrskavi mini slani pereci, slatke jagode i bogata krema od
mascarponea stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti!
Kolač od jagoda i pereca
Sastojci:
pereci 2 šalica šećer
11
žlica šećer
0,25
šalica maslac
0,50 šalica suncokretovo ulje
2 žlica krem sir
250 g ekstrakt vanilije
1 žličica šlag
250
ml želatina od jagode u prahu
180 g voda
500
ml jagode
300
g kiselo vrhnje
500 g pekan orasi 0,25 šalica
Priprema:
2
žalice zdrobljenih mini pereca pomiješaj sa 6 žlica šećera i 1/2 šalice
rastopljenog maslaca. Smjesu utisni na dno namašćenog kalupa dimenzija cca
33x23 cm. Koru peci 15 minuta na 175 stupnjeva. Pusti da se potpuno ohladi
prije slaganja kolača. Napravi kremu od krem sira, 5 žlilca šećera i 1 žličice
ekstrakta vanilije. Miksaj na slaboj brzini dok se šećer potpuno ne rastopi.
Umiješaj šlag i namaži na podlogu od pereca. Napravi žele od jagoda. Umiješaj
želatinu i 2 šalice kipuće vode (500 ml) dok se sve ne rastopi, dodaj jagode.
Hladi oko 1 sat, dok se djelomično na stvrdne. Premaži opreko kreme od krem
sira, ohladi minimalno 8 sati da se potpuno stisne. Kiselo vrhnje izmiješaj sa
1/4 šalice šećera, premaži preko sloja od jagoda. pospi tostiranim grubo nasjeckanim
pekan orasima.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar