JAVOROV SIRUP - PRIRODNI ZASLAĐIVAČ SA BROJNIM PREDNOSTIMA





Javorov sirup  - prirodni zaslađivač sa brojnim prednostima

 

 

Rafinirani šećer nikako nije najzdravija opcija, a jedan prirodni zaslađivač donosi brojne zdravstvene prednosti zbog kojih ga je dobro uvrstiti u prehranu.

 

 

 

Koje su zdravstvene prednosti javorovog sirupa?

Istraživanje iz 2024. godine objavljeno u The Journal of Nutrition pokazalo je da zamjena rafiniranog šećera javorovim sirupom može regulirati krvni tlak, smanjiti količinu visceralne masti te povećati broj korisnih crijevnih bakterija.

Sadrži brojne hranjive tvari, uključujući mangan, riboflavin, cink, magnezij, kalcij i kalij.

 

Kako uključiti javorov sirup u prehranu?

Evo nekoliko prijedloga kako zamijeniti rafinirani šećer javorovim sirupom:

·        Stavite ga u kavu za smanjenje gorčine

·        Dodajte malo javorovog sirupa u zobenu kašu ili jogurt za prirodnu slatkoću zdravog doručka

·        Pomiješajte ga sa svježim voćem i uživajte u ukusnoj voćnoj salati

·        Koristite ga u pečenju umjesto bijelog šećera

·        Premažite povrće ili ribu prije pečenja za savršenu glazuru

 

 

 

 

Smiju li ga svi koristiti?

Javorov sirup ima specifičan miris i blago slatkasti karamelasti okus, a po gustoći se nalazi između meda i agavina sirupa.

U pravilu, ne sadrži nikakve konzervanse i može se dugo čuvati u staklenoj posudi. Osim što ima visok udio minerala, sadrži i visok glikemijski indeks, zbog čega se ne preporučuje dijabetičarima.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE