JAVOROV SIRUP - PRIRODNI ZASLAĐIVAČ SA BROJNIM PREDNOSTIMA
Javorov sirup -
prirodni zaslađivač sa brojnim prednostima
Rafinirani šećer nikako nije najzdravija opcija, a
jedan prirodni zaslađivač donosi brojne zdravstvene prednosti zbog kojih ga je
dobro uvrstiti u prehranu.
Koje su zdravstvene
prednosti javorovog sirupa?
Istraživanje iz 2024. godine objavljeno u The Journal of Nutrition pokazalo
je da zamjena rafiniranog šećera javorovim sirupom može regulirati krvni tlak,
smanjiti količinu visceralne masti te povećati broj korisnih crijevnih
bakterija.
Sadrži brojne hranjive tvari, uključujući mangan, riboflavin, cink, magnezij,
kalcij i kalij.
Kako uključiti javorov
sirup u prehranu?
Evo nekoliko prijedloga kako zamijeniti rafinirani šećer
javorovim sirupom:
·
Stavite ga u kavu za smanjenje
gorčine
·
Dodajte malo javorovog
sirupa u zobenu kašu
ili jogurt za prirodnu slatkoću zdravog doručka
·
Pomiješajte ga sa svježim voćem i
uživajte u ukusnoj voćnoj salati
·
Koristite ga u pečenju umjesto
bijelog šećera
·
Premažite povrće ili ribu prije
pečenja za savršenu glazuru
Smiju li ga svi
koristiti?
Javorov sirup ima specifičan miris i blago slatkasti karamelasti
okus, a po gustoći se nalazi između meda i agavina sirupa.
U pravilu, ne sadrži nikakve konzervanse i može se dugo čuvati u
staklenoj posudi. Osim što ima visok udio minerala, sadrži i visok glikemijski indeks, zbog
čega se ne preporučuje dijabetičarima.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar