CHIMICHURRI UMAK
Chimichurri umak
Chimichurri je predivan argentinski umak od češnjaka,
peršina, čilija, vinskog octa i maslinovog ulja, blizak mediteranskoj kuhinji.
Izvrsno paše uz sve grilano meso, ribu i povrće, a ostatke sam koristila kao
dresing za ultimativnu ljetnu salatu od rajčica, krastavaca i paprike. Dobar
tek!
Chimichurri umak
Sastojci za četiri osobe:
• 50 g peršina
• 3 češnja češnjaka
• 1 crvena čili papričica
• 100 ml maslinova ulja
• 30 ml crvenog vinskog octa
• ½ žličice soli
• ¼ žličice crnog papra
• ½ žličice suhog origana
Priprema:
Peršin operite, osušite i nasitno nasjeckajte.
Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte ili zgnječite.
Čili papričicu nasitno nasjeckajte.
U zdjeli pomiješajte peršin, češnjak, čili, suhi origano, sol
i papar.
Ulijte crveni vinski ocat i maslinovo ulje pa sve dobro
promiješajte.
Ostavite umak da odstoji najmanje 10 minuta kako bi se okusi
proželi.
Poslužite umak uz meso s roštilja, pečeno povrće ili kao
dodatak kruhu.
Savjet:
Kiselost je važna komponenta za ovaj umak. Umjesto vinskog
octa možete koristiti jabučni ocat ili eksperimentirati s limunovim sokom.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar