BADEMOVO BRAŠNO - HRANJIVA I BEZGLUTENSKA ALTERNATIVA PŠENIČNOM BRAŠNU
Bademovo brašno -
hranjiva i bezglutenska alternativa pšeničnom brašnu
Bademovo
brašno odlična je i zdrava alternativa pšeničnom, a kako ne
sadrži gluten, izvrstan je izbot i za sve koji pate od intolerancije na gluten
ili boluju od celijakije. Bademo se brašno može kupiti u trgovinama, a vrlo a
vrlo ga jednostavno možete napraviti i sami.
Zašto je dobro bademovo brašno?
Bademovo brašno ima manje ugljikohidrata i više hranjivih tvari od
pšeničnog ili, primjerice, kokosovog brašna. Također ima manje fitinske
kiseline, zbog čega se nutrijenti bolje apsorbiraju. Vitamini, minerali i antioksidansi kojima
obiluje bademovo brašno imaju blagotvoran učinak na naš organizam. U nastavku
donosimo najvažnije.
Odlično je za zdravlje srca
Bademovo brašno bogato je mononezasićenim mastima, što pomaže
smanjenju koleserola, a manje kolesterola, poznato je, znači i manji rizik od
srčanih bolesti.
Učinkovito regulira razinu
šećera u krvi
Bademovo brašno ima nizak glikemijski indeksa te značajno manje
šećera i ugljikohidrata od pšeničnog brašna, pa je dobar saveznik
dijabetičarima u regulaciji razine šećera u krvi.
Blagotvorno djeluje na
probavu
Bademovo brašno sadrži puno prebiotičkih dijetalnih vlakana što
dovodi do boljeg i učinkovitijeg rada probavnog sustava.
Smanjuje rizik od gubitka
kognitivnih funkcija
Bademovo brašno puno je vitamina E, vitamina koji dokazano
smanjuje rizik od kognitivnih bolesti poput Alzheimerove.
Vrijedan dodatak prehrani
Vitaminom E i antioksidansi koji pomažu smanjenju rizika od
raka, dijabetesa, moždanog udara i srčanih bolesti, ali bademovo brašno sadrži
i druge važne tvari. Na prvom mjestu to je mangan (31% preporučenog dnevnog
unosa u samo 30 grama), magnezij (19% preporučenog dnevnog unosa), bakar (16%
preporučenog dnevnog unosa) i fosfor (13% preporučenog dnevnog unosa).
Zaključak
Nabrojano
je vjerujemo više nego dobar argument da ovo hranjivo i zdravo brašno uvrstite
u prehranu, a u nastavku ćete pronaći i ukusan recept - za početak.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar