AIOLI UMAK






Aioli umak

 

 

„Otmjena majoneza“, kako je nazivaju na sjeveroistoku Pirinejskog poluotoka poslužuje se uz krumpir, meso, pa čak i ribu. Aioli je nalik majonezi jer se radi od sirovih žumanjaka i ulja, samo što je u igri maslinovo, a ne neutralno ulje. Osim toga se dodaje limunov sok - i ponekad malo senfa, što je čest slučaj u Francuskoj. Aïoli doslovno znači ulje i češnjak - ail je češnjak na francuskom.

 

 

 

Aioli umak

 

 

Sastojci za 4 porcije:

 

• 2 češnja češnjaka

• 1 žumanjak

• 150 ml maslinova ulja

• 1 žličica senfa

• sol i papar

 

 

 

Priprema:

 

Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte ili zgnječite u pastu.

U zdjelu stavite žumanjak, dodajte senf, limunov sok, sol i papar, pa sve dobro izmiješajte pjenjačom ili mikserom.

Postupno dolijevajte maslinovo ulje, kao po kap neprestano miješajući dok smjesa ne postane gusta i kremasta.

Na kraju dodajte zgnječeni češnjak i dobro promiješajte.

Poslužite uz kruh, povrće ili ribu.

 

 

Savjet:

 

Ako umak bude previše gust možete mu dodati nekoliko kapi vode kako bi dobio željenu konzistenciju.

 

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

7 NAVIKA SRETNIH ŽENA

ZELENA STRANA ŽIVOTA