AIOLI UMAK
Aioli umak
„Otmjena
majoneza“, kako je nazivaju na sjeveroistoku Pirinejskog poluotoka
poslužuje se uz krumpir, meso, pa čak i ribu. Aioli je nalik majonezi jer se
radi od sirovih žumanjaka i ulja, samo što je u igri maslinovo, a ne neutralno
ulje. Osim toga se dodaje limunov sok - i ponekad malo senfa, što je čest
slučaj u Francuskoj. Aïoli
doslovno znači ulje i češnjak - ail je
češnjak na francuskom.
Aioli umak
Sastojci za 4 porcije:
• 2 češnja češnjaka
• 1 žumanjak
• 150 ml maslinova ulja
• 1 žličica senfa
• sol i papar
Priprema:
Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte ili zgnječite u pastu.
U zdjelu stavite žumanjak, dodajte senf, limunov sok, sol i papar, pa
sve dobro izmiješajte pjenjačom ili mikserom.
Postupno dolijevajte maslinovo ulje, kao po kap neprestano miješajući
dok smjesa ne postane gusta i kremasta.
Na kraju dodajte zgnječeni češnjak i dobro promiješajte.
Poslužite uz kruh, povrće ili ribu.
Savjet:
Ako umak bude previše gust možete mu dodati nekoliko kapi vode kako bi
dobio željenu konzistenciju.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar