VARAŽDINSKI KLIPIĆI
Varaždinski klipići
VARAŽDINSKI
KLIPIĆI
Varaždinski
klipić kako mu glasi naziv na kajkavskom narječju, hrvatski je proizvod
zaštićen u Europskoj uniji. Dobar tek!
Varaždinski
klipići
Sastojci:
• 1
kg glatkog brašna
• 1
svježi kvasac
•
600 ml mlijeka
•
250 g ulja
• 1
žlica šećera
•
1,5 žličica soli
•
žumanjak za premazivanje
•
sezam, kumin ili sol za posipanje
Priprema:
Kvasac
izmrvite u 200 ml toplog mlijeka i dodajte prstohvat šećera, pa ostavite da se
aktivira 10 do 15 minuta.
Pomiješajte
brašno, žlicu šećera i žličicu i pola soli te dodajte aktiviranu smjesu kvasca
i mlijeka.
Ulje
pomiješajte s preostalim toplim mlijekom.
Žlicom
ili mikserom s nastavkom za dizano tijesto mijesite brašno s kvascem i postupno
dodajte toplo mlijeko s uljem.
Tijesto
zamijesite rukom u kuglu, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu
bez propuha barem 45 minuta dok se ne udvostruči.
Premjesite
tijesto, pa od kugla tijesta napravite 30 loptica približno iste veličine.
Svaku
razvaljajte u duguljasti ovalni oblik.
Rukama
počnite valjati tijesto od sebe, ali tako da ruke lagano razmaknete prema van
kako biste dobili oblik duguljastog klipića.
Zarolane
klipiće stavite na lim prekriven papirom za pečenje i ostavite da odstoji 20
minuta.
Premažite
ih žumanjkom umućenim s malo vode, soli i šećera i po želji sjemenkama.
Za
to vrijeme pripremite i drugu turu.
Klipiće
pecite na 190 stupnjeva 20 minuta.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar