NAAN BREAD SA SIROM I SEZAMOM
Naan bread sa sirom i sezamom
Meko, toplo tijesto
punjeno rastezljivim, otopljenim sirom zvuči kao sve što nam treba za
večerašnje druženje. Domaći naan bread, odnosno najukusniji kruščići s dodatkom
sira, sezama i meda toliko su dobri da im je teško odoljeti. Možete ih
poslužiti kao prilog uz jela od mesa i povrća, ili jednostavno kao snack uz
subotnji razgovor i čašu vina.
Naan bread sa sirom i
sezamom
Sastojci:
- 2
žličice meda
- 1
šalica (245 g) toplog mlijeka
- 2,5
žličice suhog kvasca
- 200 g
punomasnog grčkog jogurta
- 500 g
brašna
- 1 1/2
žličice parka za pecivo
- 1
žličica sode bikarbone
- 1/2
žličice soli
- 450 g
naribanog gouda sıra
- 3
žlice bijelih sezamovih sjemenki
- 2
žlice crnih sezamovih sjemenki
- 6
žlica otopljenog maslaca
- med za
posluživanje
Priprema:
- U
zdjeli pomiješajte med, mlijeko i kvasac i ostavite par minuta da se
stvore mjehurići.
- Dodajte
jogurt, brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
- Miksajte
3-4 min, dok ne dobijete glatko tijesto koje se odvaja od rubova.
- Pokrijte
zdjelu krpom i ostavite na toplom mjestu 1-2 sata, dok se tijesto
udvostruči.
- U
manjoj zdjeli pomiješajte nariban sir i sezamove sjemenke.
- Kada
je tijesto spremno, podijelite ga na 8 jednakih dijelova.
- Na
lagoon pobrašnjenoj površini, razvaljajte 8 loptica u ovalne oblike.
- U
sredinu dodajte sir sa sjemenkama, preklopite rubove i uštipnite vrh da se
zalijepi.
- Ponovno
kratko valjajte, pazeći da sir ne izlazi van.
- Dobro
zagrijte tavu, a svaki naan premažite otopljenim maslacem s obje strane.
- Na
tavu kapnite malo maslinovog ulja i pažljivo ga razmažite papirom.
- Na
vruću tavu stavite jedan naan, poklopite i pecite 1 minutu.
- Stvorit
će se veliki mjehuri. Okrenite naan i pecite ga još 30 sekundi do minute,
dok se ne stvore tamne fleke od pečenja.
- Maknite
s tave i zamotajte u čistu kuhinjsku krpu. Čuvajte u pećnici na 120 C.
Kada su svi naan kruščići pečeni, po njima prelijte malo meda i pospite
malo sezamovih sjemenki.
- Poslužite!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar