JUHA OD GLJIVA I BRIE SIRA
Juha od gljiva i brie sira
Od
pečenih šampinjona, brie sira i timijana napravite krem juhu za pamćenje!
Priprema će vam oduzeti otprilike 40 minuta, a količina je dostatna za četiri
serviranja.
Juha od gljiva i brie sira
Sastojci:
·
1 žlica maslinovog ulja
700 g šampinjona
2 žlice maslaca
1 glavica ljubičastog luka
2 češnja češnjaka
1 žlica sjeckanog svježeg timijana
2 žlice brašna
100 ml bijelog vina
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
100 g brie sira
120 ml mlijeka
sol, papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite lim za pečenje te
ga obložite papirom za pečenje. Šampinjone narežite na četvrtine, prelijte ih
maslinovim uljem i stavite na lim pa u pećnicu. Pecite dok se gljive ne počnu
karamelizirati, otprilike 20 do 30 minuta. Svakako ih promiješajte jednom na
polovici vremena. U međuvremenu luk očistite i narežite na polumjesece, a
češnjak protisnite.
Maslac otopite u tavi na srednje jakoj vatri, pa dodajte luk i
pržite sedam minuta. Ubacite češnjak i timijan pa pržite još minutu. Umiješajte
brašno i pržite dok lagano ne dobije boju, ulijte vino i deglazirajte tavu.
Ulijte i temeljac, dodajte pečene gljive, pričekajte da sve skupa zavrije,
smanjite vatru i kuhajte deset minuta. Dodajte mlijeko ili vrhnje za kuhanje i
sir narezan na kockice. Pričekajte da se sir otopi, a zatim sve ubacite u
blender i izmiksajte u kremastu juhu. Probajte, začinite soli i paprom pa
poslužite toplo.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar