CRNI BARŠUN - ELEGANTAN KOLAČ S AROMOM KAVE
Crni kolač – elegantan kolač s aromom kave
Raskošna Red velvet (crveni baršun) torta poznatija
je od crnog baršuna i često se priprema kao desert za Valentinovo zbog svoje
crvene boje. U crnu
verziju ide kava, dodatak mnogim kolačima i tortama, od
najslavnijeg talijanskog deserta tiramisu do starinskih torti s orasima.
Crni baršun
Sastojci:
·
190 g brašna
·
125 g šećera
·
30 g nezaslađenog
kakaovog praha
·
1 čajna žličica sode
bikarbone
·
1/2 žličice soli
·
125 g mlaćenice
·
65 ml ulja
·
2 velika jaja
·
1 žličica ekstrakta
vanilije
·
1 žličica bijelog octa
·
2 žlice crne
prehrambene boje
·
65 ml kuhane kave
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Okrugli pleh namastiti i
pobrašniti. U velikoj zdjeli prosijte zajedno brašno, šećer, kakao prah, sodu
bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte mlaćenicu, ulje, jaja, vaniliju,
ocat i crnu prehrambenu boju.
Postupno umiješajte mokre sastojke u suhe sastojke dok se ne
sjedine. Umiješajte kavu. Ulijte tijesto u pripremljenu posudu. Pecite 30-35
minuta. Ostavite kolač da se hladi u kalupu 10 minuta, a zatim ga prebacite na
rešetku.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar