PAŠTICADA S NJOKIMA



https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a2234/Recept-za-pasticadu.html



PAŠTICADA S NJOKIMA


Sastojci:

• 1 kg junećeg buta
• 4 mrkve
• 2 glavice crnog luka 
• 1/4 korijena celera
• 100 g slanine
• 4 češnja češnjaka 
• 300 ml crnog vina
• 5 - 6 suhih šljiva 
• prstohvat peršina
• 3 - 4 lista lovora 
• svinjska mast




Priprema:


Meso dobro očistite od masnoće, ali ostavite u komadu.

Zatim ga zarežite na nekoliko mjesta, a u te proreze stavite očišćene cijele češnjeve češnjaka. 

Meso stavite u zdjelu pa dodajte krupno nasjeckani luk, mrkvu, celer i slaninu.

Ulijte crno vino i vodu tako da prekrijete cijeli komad mesa.

Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se marinira preko noći. 

Zatim izvadite meso iz posude, a marinadu sačuvajte za poslije.

U dubljoj posudi rastopite mast i popržite meso. 

Izvadite meso iz tave pa dodajte povrće iz marinade i pržite dok ne omekša.

Zatim vratite junetinu i prelijte marinadom pa zalijte vrućom vodom. 

Meso treba biti pokriveno.

Dodajte suhe šljive, lovorova list, sol i papar.

Kuhajte dva sata uz povremeno podlijevanje vode.

Kada junetina potpuno omekša izvadite je iz posude i narežite odreske.

Umak pasirajte i vratite meso u tavu. 

Začinite po želji i ostavite da se kuha na laganoj vatri još pola sata. 

Njoke skuhajte i poslužite s mesom i umakom.

Primjedbe