ISTARSKA SKUTA I ISTARSKI ŽGVACET
https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/vodimo-vas-u-impresivno-zdanje-u-istri-okruzeno-lavandom-smiljem-i-ruzmarinom-a-imamo-i-dva-domaca-recepta-15488448
ISTARSKA SKUTA
Sastojci za četiri osobe:
• 400 g skute
• 2 breskve
• 250 g borovnica ili malina
• 5 - 6 žlica meda
• tostirani listići badema
Priprema:
Skutu u zdjelici zdrobite vilicom, prelijte medom, dodajte narezano voće i bademe i odmah poslužite.
ISTARSKI ŽGVACET
Sastojci za četiri osobe:
• 1 kg pilećih bataka i zabataka
• 3 veća luka
• 4 režnja češnjaka
• 500 g rajčica ili pelata
• 3 dl crnog vina
• 2 žlice koncentrata rajčice
• grančica svježeg ružmarina
• 2 lista lovora
• peršin
• malo timijana i kadulje
• papar
• oko 1 dl maslinova ulja
• 300 g palente
• maslinovo ulje ili maslac za palentu
Priprema:
Zagrijte ulje u većoj posudi, dodajte pileće batke i zabatke te ih ispecite s obje strane po nekoliko minuta.
Meso izvadite iz posude.
U drugoj dubljoj posudi na maslinovom ulju pirjajte sitno narezan i posoljen luk dok ne omekša.
Potom dodajte protisnuti češnjak i pirjajte oko pola minute dok ne pusti miris.
Na kraju dodajte sitno narezane rajčice, koncentrat rajčice, ružmarin, timijan, papar i vino.
Dodajte meso i kuhajte na srednje laganoj vatri oko sat vremena dok meso ne bude mekano i umak se ne zgusne.
Palentu skuhajte prema uputama i na kraju dodajte 2 - 3 žlice maslinova ulja, sol, i papar.
Žgvacet servirajte s palentom.
Primjedbe
Objavi komentar