ISTARSKA SKUTA I ISTARSKI ŽGVACET






https://www.gloria.hr/gl/lifestyle/gastro/vodimo-vas-u-impresivno-zdanje-u-istri-okruzeno-lavandom-smiljem-i-ruzmarinom-a-imamo-i-dva-domaca-recepta-15488448



ISTARSKA SKUTA 


Sastojci za četiri osobe:

• 400 g skute 
• 2 breskve
• 250 g borovnica ili malina 
• 5 - 6 žlica meda
• tostirani listići badema 



Priprema:


Skutu u zdjelici zdrobite vilicom, prelijte medom, dodajte narezano voće i bademe i odmah poslužite.




ISTARSKI ŽGVACET 


Sastojci za četiri osobe:

• 1 kg pilećih bataka i zabataka 
• 3 veća luka
• 4 režnja češnjaka 
• 500 g rajčica ili pelata 
• 3 dl crnog vina 
• 2 žlice koncentrata rajčice 
• grančica svježeg ružmarina
• 2 lista lovora 
• peršin 
• malo timijana i kadulje
• papar 
• oko 1 dl maslinova ulja 
• 300 g palente 
• maslinovo ulje ili maslac za palentu 




Priprema:


Zagrijte ulje u većoj posudi, dodajte pileće batke i zabatke te ih ispecite s obje strane po nekoliko minuta. 

Meso izvadite iz posude. 

U drugoj dubljoj posudi na maslinovom ulju pirjajte sitno narezan i posoljen luk dok ne omekša.

Potom dodajte protisnuti češnjak i pirjajte oko pola minute dok ne pusti miris.

Na kraju dodajte sitno narezane rajčice, koncentrat rajčice, ružmarin, timijan, papar i vino.

Dodajte meso i kuhajte na srednje laganoj vatri oko sat vremena dok meso ne bude mekano i umak se ne zgusne.

Palentu skuhajte prema uputama i na kraju dodajte 2 - 3 žlice maslinova ulja, sol, i papar.

Žgvacet servirajte s palentom. 

Primjedbe