GERMKNEDLE



https://skuhaj.story.hr/Recepti/Desert/amp/a5512/recept-za-najmekse-germknedle.html


GERMKNEDLE



Austrijski specijalitet germknedle proglašen je svojedobno najpopularnijim slatkišem, a porijeklom je iz Bavarske, Austrije i Češke.




GERMKNEDLE


Sastojci:

• 500 g brašna
• 15 g kvasca 
• 220 ml mlijeka
• 2 jaja
• 50 g maslaca
• žlica šećera 
• pola žličice soli 


Preljev:

• 4 žumanjka 
• 200 g šećera 
• 200 ml mlijeka
• 150 g maslaca 
• 200 g badema 
• džem od šljiva 
• mak za posipanje 




Priprema:


U malo toplog mlijeka razmutite kvasac sa žlicom šećera i ostavite da se diže 15 minuta. 

Brašno i sol pomiješajte s ostatkom mlijeka, jajima i maslacem koji ste prethodno rastopili u tavi, pa dodajte kvasac.

Umijesite glatko tijesto i ostavite da se diže oko pola sata.

Kada se smjesa udvostruči preselite je na radnu površinu i podijelite na četiri dijela.

Od svake četvrtine napravite po četiri okruglice i svaku napunite džemom od šljiva. 

Napunjene germknedle ostavite da odstoje 20 minuta, a zatim ih skuhajte u loncu kipuće vode koju ste malo posolili. 

Svaku knedlu prije kuhanja probodite čačkalicom na nekoliko mjesta jer će inače previše narasti.

Kuhajte ih 10 minuta, a tijekom kuhanja ne zaboravite ih okrenuti. 

Sve sastojke za preljev izmiksajte pa njime prelijte germknedle. 

Pospite makom. 


Primjedbe