BOŽIĆNI BISKVITNI KOLAČ OD LIMUNA I BOŽIĆNIH ZAČINA 🍋




https://www.novilist.hr/life/petra-iz-babushke-nam-je-dala-recept-za-savrseni-bozicni-biskvitni-kolac-od-limuna-i-bozicnih-zacina/



Božićni biskvitni kolač od limuna i božićnih začina 




Mirisi tek pečenih kolača u prosincu nas uvijek vraćaju onome najvažnijem, toplini doma, zajedništvu i malim ritualima koji blagdane čine posebnima. Božićni kolači nisu samo slastice na stolu, već su uspomene koje prenosimo iz generacije u generaciju, trenuci provedeni u kuhinji i znak pažnje koji se daruje s ljubavlju.





Božićni biskvitni kolač od limuna i božićnih začina 


Sastojci:

  • 200 g jaja
  • 120 g šećera
  • 50 g Zvijezda maslinovog ulja
  • ½ korice limuna
  • 30 g soka od limuna
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g bademovog brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 10 g mješavine začina za speculaas
  • prstohvat soli

SIRUP OD LIMUNA


  • 50 g soka od limuna
  • 50 g šećera
  • 100 g vode



Priprema:

Izmiksat jaja, sol i šećer u mikseru dok ne dobijemo laganu pjenastu i bijelu smjesu. Postepeno, kada je smjesa uduplala svoj volumen, dodavati u tankom mlazu maslinovo ulje.


Na kraju dodati sok limuna i koricu limuna.


Prosijati brašno, prašak za pecivo i špatulom lagano umiješati u smjesu jaja i šećera, pazeći pritom da ne izgubi puno volumena i zraka.


Na kraju dodati bademovo brašno i začine.


Prethodno pripremiti kalup (kao za kruh) obložen papirom za pečenje.


Uljeviti 500 g po kalupu, a pećnicu prethodno zagrijati na 180 stupnjeva te ubaciti na pečenje cca 35 minuta (ovisno o vašoj pećnici).


Provjeriti je li sredina pečena.


Nakon pečenja, izvaditi i ohladiti pa potom namazati sirupom (koji smo prethodno malo iskuhali).




Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

LINZER PITA

DUBAI KUGLICE

KAKO UKRASITI DOM BEZ BANKROTA?