FRITULINKA - HIBRID FRITULE I PALAČINKE





Fritulinka - hibrid fritule i palačinke 




Što je Fritulinka? Jednostavno rečeno: najbolje od fritule i najbolje od palačinke u jednom.




Fritulinka 


Fritulinka – Marelica

Potrebno za 1 fritulinku:

  • Palačinka – 1 kom
  • Smjesa za fritule – 100 g
  • Džem od marelice – 60 g
  • Karamela/mandarina umak – 30 g
  • Ulje za prženje – 1 L

Palačinka

Sastojci:

  • Jaja – 2 kom
  • Glatko brašno – 200 g
  • Mlijeko (sobna temperatura) – 200 mL
  • Mineralna voda – 200 mL
  • Ulje – 1 žlica
  • Rastopljeni maslac – 1 žlica
  • Sol – prstohvat

Postupak:

Sve sastojke izmiksati mikserom do glatke smjese.
Na zagrijanu i lagano nauljenu tavu izliti vrlo tanak sloj smjese i ispeći palačinku.



Smjesa za fritule

Sastojci:

  • Jogurt – 4 dL
  • Jaja – 2 kom
  • Vanilin šećer – 2 paketića
  • Sol – malo
  • Šećer – 2 žličice
  • Glatko brašno – 300 g
  • Prašak za pecivo – 1 paketić
  • Rum – 1 žlica

Postupak:

Sve sastojke dobro izmiksati dok se ne dobije homogena, glatka smjesa.



Karamela/mandarina umak

Sastojci:

  • Šećer – 160 g
  • Glukozni sirup – 100 g
  • Vrhnje za šlag (slatko vrhnje) – 260 g
  • Sol – 1,5 g
  • Svježe iscijeđen sok od mandarina – 150 g

Postupak:

  1. Karamelizirati šećer i glukozni sirup.
  2. Dodati vrelo vrhnje za šlag (slatko vrhnje) i miješati dok se ne dobije glatka karamela.
  3. Polako ulijevati sok od mandarina uz stalno miješanje.


Fritulinka – postupak izrade

  1. Ispečenu palačinku namazati sa 60 g džema od marelice, ostavljajući 3–4 cm nemazanog ruba.
  2. Zamotati kao burrito:
    – početi motanje,
    – zaustaviti se kad je zamotana oko trećine,
    – preklopiti rubove (3–4 cm) prema unutra,
    – zatim dovršiti rolanje tako da nadjev ne može iscuriti.
  3. Zamotanu palačinku staviti u zamrzivač 2–3 sata, dok se dovoljno ne stisne da se ne može odmotati.
  4. Zamrznutu palačinku premazati smjesom za fritule u sloju od cca 5 mm.
  5. Pržiti u ulju na 160°C 8–9 minuta.
  6. Uvaljati u mix (50:50) kristal i štaub šećerom te dodati cimet po želji
  7. Poslužiti toplo i preliti umakom od karamele/mandarine.
  8. Od ostatka smjese fritula – ispržiti fritule.



Pripremila: Ivana Matas 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

PRŽENI KROKETI OD RIŽE I SIRA

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

MLJEVENO MESO SA SVJEŽIM KUPUSOM