SLATKI LIKER OD TREŠANJA
Slatki liker od trešanja
Kad se trešnje zacrvene, priroda nam daje znak da je pravo
vrijeme da ih pretvorimo u nešto slatko i čuvamo cijele godine. Ako volite
domaće okuse i mirisne likere, onda je ovaj recept za liker od trešanja baš za
vas. U nastavku vam donosimo tradicionalni način izrade ovog slatkog napitka
koji će oduševiti sve generacije – i to bez kuhanja.
Slatki liker od trešanja
Sastojci:
- 1 kg zrelih trešanja
- 500 g smeđeg šećera
- 1 l rakije (lozovače ili voćne rakije)
- 1 mahuna vanilije (ili 1 paket vanilin šećera)
- dva cijela limuna
Priprema:
- Operite trešnje i odstranite im peteljke. Po želji ih
možete lagano zarezati ili izvaditi koštice – bez koštica liker će biti
nježniji, ali s košticama dobiva lagano gorkasti ton koji mnogi vole.
- U veliku steriliziranu staklenku (najbolje od 2 litre),
slažite sloj trešanja, pa ih pospite šećerom. Nastavite dok ne potrošite
sve sastojke. Dodajte vaniliju, začine po želji i limun narezan na kriške.
- Prelijte sve rakijom tako da prekrije trešnje.
Staklenku dobro zatvorite i lagano protresite da se sastojci sjedine.
- Ostavite staklenku na tamnom i hladnom mjestu najmanje
4–6 tjedana. Svakih nekoliko dana protresite.
- Nakon što liker dovoljno odstoji, procijedite ga kroz
gazu ili fino cjedilo. Ulijte u sterilizirane boce, dobro zatvorite i
čuvajte na hladnom mjestu.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar