BIGOŠ - POLJSKI LOVAČKI GULAŠ
Bigoš – poljski lovački gulaš
Vrlo nezahtjevan za pripremu,
sastavljen od jednostavnih i dostupnih namirnica, bigos ili bigoš najneobičniji
je gulaš koji sam dosad jela, nevjerojatno ukusan.
Poznat kao poljski gulaš, pojavljuje se i u litvanskoj, bjeloruskoj i
ukrajinskoj kuhinji.
Bigoš
Sastojci:
· 100 g
slanine
· žlica svinjske masti
· 2 glavice luka
· 3
češnja češnjaka
· 1,2 kg svinjetine
· 30 g sušenih šampinjona
· 100 g suhih šljiva
· kg kiselog kupusa
· Sol
· Papar
· Piment
· slatka crvena paprika
· 3 - 4 lista lovora
· dl crnog vina
· temeljac
od povrća po potrebi
· 300 g
kobasica
Priprema:
Na masnoći pržite nasjeckani luk, dodajte sitno narezanu
slaninu i zatim narezano meso pa povremeno miješajte na laganoj vatri dok meso
ne promijeni boju. Po potrebi dolijevajte temeljac da se ne uhvati za dno.
Nasjeckani kiseli kupus isperite pod vodom, ocijedite i dodajte mesu. Začinite
po ukusu i dodajte nasjeckani češnjak i lovor. Šampinjone prelijte vrućom vodom
i ostavite nekoliko minuta. Zatim ih dodajte mesu i kupusu i kuhajte dodajući
vodu u kojoj su odstajali. Ubacite i nasjeckane šljive i vino. Gulaš kuhajte od
jedan do dva sata. Po potrebi svako malo dodajte još malo temeljca. Po želji,
30 minuta prije kraja dodajte narezane kobasice. Na kraju ovaj tradicionalni
poljski gulaš mora biti razmjerno gust. Poslužite ga uz raženi kruh.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar