BIGOŠ - POLJSKI LOVAČKI GULAŠ




Bigoš – poljski lovački gulaš

 

 

Vrlo nezahtjevan za pripremu, sastavljen od jednostavnih i dostupnih namirnica, bigos ili bigoš najneobičniji je gulaš koji sam dosad jela, nevjerojatno ukusan. Poznat kao poljski gulaš, pojavljuje se i u litvanskoj, bjeloruskoj i ukrajinskoj kuhinji.

 

 

Bigoš

 

 

Sastojci:

 

·       100 g slanine

·        žlica svinjske masti

·        2 glavice luka

·       3 češnja češnjaka

·        1,2 kg svinjetine

·        30 g sušenih šampinjona

·        100 g suhih šljiva

·        kg kiselog kupusa

·       Sol

·        Papar

·       Piment

·        slatka crvena paprika

·        3 - 4 lista lovora

·        dl crnog vina

·       temeljac od povrća po potrebi

·       300 g kobasica

 

 

Priprema:

 

Na masnoći pržite nasjeckani luk, dodajte sitno narezanu slaninu i zatim narezano meso pa povremeno miješajte na laganoj vatri dok meso ne promijeni boju. Po potrebi dolijevajte temeljac da se ne uhvati za dno. Nasjeckani kiseli kupus isperite pod vodom, ocijedite i dodajte mesu. Začinite po ukusu i dodajte nasjeckani češnjak i lovor. Šampinjone prelijte vrućom vodom i ostavite nekoliko minuta. Zatim ih dodajte mesu i kupusu i kuhajte dodajući vodu u kojoj su odstajali. Ubacite i nasjeckane šljive i vino. Gulaš kuhajte od jedan do dva sata. Po potrebi svako malo dodajte još malo temeljca. Po želji, 30 minuta prije kraja dodajte narezane kobasice. Na kraju ovaj tradicionalni poljski gulaš mora biti razmjerno gust. Poslužite ga uz raženi kruh.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

 

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA