5 NAMIRNICA KOJE OBILUJU ZDRAVIM MASTIMA
5 namirnica koje obiluju zdravim mastima
Mediteranska prehrana potkrijepljena je opsežnim znanstvenim
istraživanjima kao zlatni standard za zdravlje srca i dugovječnost. Naglašava
biljnu hranu, uključujući širok raspon povrća, voća, orašastih plodova,
sjemenki, mahunarki, cjelovitih žitarica, ali i izvora zdravih masti.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje smatra se primarnim izvorom zdravih masnoća u
mediteranskoj prehrani. Istraživanja pokazuju da su sveukupne protuupalne
prednosti prehrane djelomično posljedica konzumacije maslinova ulja.
Maslinovo ulje je bogat izvor mononezasićenih masti, osobito oleinske kiseline.
Ove su masti povezane sa snižavanjem krvnog tlaka i smanjenjem rizika od
srčanih bolesti.
Avokado
Zamjena izvora masti poput margarina, maslaca ili majoneze zdravim
mastima poput avokada može
smanjiti rizik od srčanih bolesti. Avokado je dobar izvor mononezasićenih
masti, dijetalnih vlakana i nekoliko fito (biljnih) hranjivih tvari.
Pokazalo se da ovo voće nudi zdravstvene prednosti kao što
su povećana sitost, kontrola težine i zdravlje crijeva.
Masna riba
Masna riba poput lososa, tune i pastrve dobar je
izvor polinezasićenih masti, posebice omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne
kiseline smatraju se protuupalnim te pogoduju zdravlju srca i mozga, a mogu
imati i antikancerogene učinke.
Istraživanja pokazuju da je visok unos masne ribe povezan s manjim
rizikom od smrtnosti, određenim vrstama raka - uključujući rak pluća i usta - i
raznim srčanim komplikacijama.
Orasi
Orasi su dobar izvor omega-3
masnih kiselina koje štite srce. Oni su također bogat
izvor fitomelatonina, biljnog oblika melatonina poznatog po svojim učincima na
posredovanje stresa.
Lanene sjemenke
Sjemenke lana žele u vodi i mogu se koristiti umjesto jaja kao
vezivo u veganskim pekarskim proizvodima. Također ih je lako ubaciti u zobene
pahuljice, žitarice, smoothieje, zdjelice za žitarice i salate za dodatnu
hrskavost i hranjivost.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar