HRSKAVE KUGLICE SA SIROM





Hrskave kuglice sa sirom

 

Kuglice sa sirom obožavana su grickalica u cijelom svijetu. Dolaze naravno u raznim veličinama, a i nisu uvijek kuglice, razlikuju se i u začinima, ali svima je zajednička meka sredina i fini hrskavi sir izvana.

 

 

Hrskave kuglice sa sirom

 

Sastojci:

 

  • 240 ml punomasnog mlijeka, plus 1 čajna žličica
  • 115 g maslaca, narezanog na kockice
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 130 g brašna
  • 5 velikih jaja
  • 70 g svježe ribanog parmezana
  • 70 g svježe ribanog pecorina, plus 2 žlice za posipanje

 

 

Priprema:

 

1.      Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje i obložite ih papirom. Postavite dvije rešetke u sredinu pećnice.

2.     U loncu zagrijte mlijeko s maslacem, 1 čajnom žličicom soli i 1 čajnom žličicom papra na srednje jakoj vatri i kuhajte dok se ne počnu stvarati mjehurići, ali nemojte pustiti da zakuha.

3.     Dodajte brašno i snažno tucite drvenom kuhačom dok se smjesa ne sjedini. Smanjite vatru i kuhajte uz stalno miješanje 2 minute. Ulijte smjesu u blender i dodajte 4 jaja, parmezan i pecorino i miksajte dok se sve ne sjedini.

4.     Stavljajte dio po dio tijesta u slastičarsku vrećicu sa širokim okruglim otvorom na nastavku (ili u običnu plastičnu vreću za zamrzavanje kojoj ćete odrezati jedan kut).

5.     U lim istiskujte tijesto na kupove veličine otprilike 3 x 2 centimetra, pazeći da između ostavljate barem 2 i pol centimetra razmaka.

6.    U maloj posudi umutite preostalo jaje i 1 čajnu žličicu mlijeka pa premažite svaku kuglicu i pospite s još pecorina, soli i paprom.

7.     Pecite kuglice sa sirom dok ne dobiju lijepu boju, 15 do 20 minuta, a na pola pečenja zamijenite mjesta limovima – onaj s gornje rešetke prebacite na donju i obrnuto.

8.     Poslužite vruće.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

ZAŠTO NIJE DOBRO BITI NA MOBITELU PRIJE SPAVANJA?

5 RAZLOGA ZA VJEŽBANJE NA OTVORENOM

5 NAJČEŠĆIH MITOVA O NOKTIMA KOJIMA NE BISTE TREBALI VJEROVATI