TIRAMISU S PISTACIJAMA




Tiramisu s pistacijama

 

 

Tiramisu je prepoznatljiv talijanski desert sastavljen od piškota namočenih u kavu, prekrivenih bogatom kremom na bazi sira mascaropone te ukrašenog kakaom.
Danas vam predlažemo varijaciju 
tiramisua u kojem glavnu komponentu igraju pistacije i namaz od ovih orašastih plodova.

 

 

 

Tiramisu s pistacijama

 

 

Sastojci:

 

  • 500 ml mlijeka
  • 450 g sira mascarpone
  • 250 g vrhnja za šlag
  • 200 g kreme od pistacija
  • 150 g bijelog šećera
  • 100 g pistacija
  • 30-ak piškota
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • kakao prah za posipanje

 

 

 

 

Pripremila:

 

 

1.      Napravite kremu: pomiješajte mascarpone sir sa šećerom i 150 grama kreme od pistacija. Izmiksajte vrhnje u šlag i ručno umiješajte u dobivenu kremu. Dodajte i polovicu pistacija koje ste prethodno usitnili u prah i sve dobro promiješajte. Stavite u hladnjak da se krema stisne.

2.     Pomiješajte mlijeko i 50 g kreme od pistacija s ekstraktom vanilije. Dobivenu smjesu zagrijte u lončiću na štednjaku. Kada se smjesa zagrije (ali ne i zavrije) umočite u nju piškote – keksi bi nakon umakanja trebali biti mekani, ali ne da se raspadaju.

3.     Poslažite namočene piškote u jednom ravnomjernom sloju na dno pravokutne posude. Preko njih namažite polovicu kreme. Preko kreme ponovo posložite namočene piškote, pa preko njih premažite ostatak kreme.

4.     Na vrh kolača možete dodati kakao u prahu. Stavite kolač u hladnjak i pustite da se stisne u trajanju od otprilike četiri sata, a potom ga narežite i poslužite s ostatkom pistacija. Dobar tek!

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?