TIRAMISU S PISTACIJAMA
Tiramisu s pistacijama
Tiramisu je prepoznatljiv talijanski desert sastavljen od piškota
namočenih u kavu, prekrivenih bogatom kremom na bazi sira mascaropone te
ukrašenog kakaom.
Danas vam predlažemo varijaciju tiramisua u kojem glavnu
komponentu igraju pistacije i namaz od ovih orašastih plodova.
Tiramisu s pistacijama
Sastojci:
- 500 ml mlijeka
- 450 g sira mascarpone
- 250 g vrhnja za šlag
- 200 g kreme od pistacija
- 150 g bijelog šećera
- 100 g pistacija
- 30-ak piškota
- 2 čajne žličice ekstrakta
vanilije
- kakao prah za posipanje
Pripremila:
1.
Napravite kremu:
pomiješajte mascarpone sir sa šećerom i 150 grama kreme od pistacija.
Izmiksajte vrhnje u šlag i ručno umiješajte u dobivenu kremu. Dodajte i
polovicu pistacija koje ste prethodno usitnili u prah i sve dobro promiješajte.
Stavite u hladnjak da se krema stisne.
2. Pomiješajte mlijeko i 50 g kreme od pistacija s ekstraktom
vanilije. Dobivenu smjesu zagrijte u lončiću na štednjaku. Kada se smjesa
zagrije (ali ne i zavrije) umočite u nju piškote – keksi bi nakon umakanja
trebali biti mekani, ali ne da se raspadaju.
3.
Poslažite namočene
piškote u jednom ravnomjernom sloju na dno pravokutne posude. Preko njih
namažite polovicu kreme. Preko kreme ponovo posložite namočene piškote, pa
preko njih premažite ostatak kreme.
4. Na vrh kolača možete dodati kakao u prahu. Stavite kolač u
hladnjak i pustite da se stisne u trajanju od otprilike četiri sata, a potom ga
narežite i poslužite s ostatkom pistacija. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar