POLPETE S KARFIOLOM I KOPROM
Polpete s karfiolom i koprom
Karfiol je namirnica bez koje
ne smiju proći zimski dani. Ovo povrće iz reda divljeg kupusa potječe iz Male
Azije i Mediterana, a zbog svoje energetske i ljekovite vrijednosti koristi se
u svjetskoj prehrani već nekoliko stoljeća.
Polpete s karfiolom i koprom
Sastojci:
·
1 karfiol srednje
veličine
·
2 krumpira
·
1 veći režanj češnjaka
·
sol, papar, muškatni
oraščić
·
1 do 2 žličice
usitnjenog kopra
·
žličica maslaca
·
1 jaje
·
2 žlice brašna
·
krušne mrvice
·
ulje
Priprema:
Skuhajte krumpir narezan na
kockice u posoljenoj vodi, a nakon 5 minuta dodajte mu režanj češnjaka u komadu
i karfiol odvojen na manje cvjetove. Pripazite da ne prekuhate karfiol, on mora
biti al dente. Krumpir i karfiol ocijedite te im dodajte žličicu maslaca i
zgnječite ih gnječilicom za krumpir, no ne do kraja.
Ohladite smjesu, pa joj dodajte jedno jaje, dvije žlice brašna,
papar, malo muškatnog oraščića i usitnjenog kopra. Sve dobro sjedinite, a zatim
od smjese napravite kuglice te ih utisnite u krušne mrvice sa svake strane kako
bi dobili polpete. U tavi zagrijte prst ulja te ih propržite kratko sa svake
strane dok ne dobiju zlatnu boju.
Poslužite polpete od karfiola kao prilog uz neko meso ili kao
samostalno jelo uz umak od vrhnja ili jogurta. U slast!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar