MAKOVNJAČA - KOLAČ KOJI OBOŽAVAJU GENERACIJE
Makovnjača –
kolač koji obožavaju generacije
Priprema
dizanog tijesta je nauka, ali uz malo truda i pažnje možete usavršiti
svoje vještine. Najbitnije je da tijesto ne požurujete i da ga pustite da se
dobro digne. Ako ste se već upustili u pripremu makovnjače, budite strpljivi!
Makovnjača
Sastojci:
Za tijesto:
500
g glatkog brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 jaje + 2 žumanjka
150 ml mlakog mlijeka
80 g šećera
50 g maslaca
Prstohvat soli
Za nadjev:
300
g maka
150
g šećera
1
žličica ekstrakta vanilije
200
ml vrućeg mlijeka
2
žlice ruma
Priprema:
Pomiješajte
sve sastojke za tijesto pa ih miksajte dok se tijesto ne počne odvajati od
rubova. Potom ga prebacite na pobrašnjenu podlogu pa energično mijesite dok ne
dobijete glatko i sjajno tijesto. Kuglu tijesta stavite u nauljenu posudu,
prekrijte ga krpom i pričekajte da se udvostruči.
Za
to vrijeme pomiješajte mak sa šećerom i ekstraktom vanilije pa ga prelijte
vrućim mlijekom i rumom.
Tijesto
razvaljajte u četverokut, nadjenite ga makom i zarolajte. Prebacite u namašćeni
kalup za kruh, pokrijte krpom i pustite da se diže još pola sata.
Prije
pečenja premažite ga žumanjkom pa ga pecite u pećnici zagrijanoj na 180
stupnjeva otprilike 50 minuta.
Ako
primijetite da je makovnjača prerano počela poprimati boju pokrijte je
aluminijskom folijom.
Pričekajte
da se potpuno ohladi prije rezanja.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar