KUGLOF OD JAGODA 🍓






Kuglof od jagoda

 

 

Postoji li bolji simbol ljeta od mirisa svježih jagoda i toplog biskvita? Ovaj jagodin kuglof je upravo takav – jednostavan, a dojmljiv, savršen i za goste i za opušteno obiteljsko druženje. Uživajte u pripremi!

 

 

 

Kuglof od jagoda

 

Sastojci:

·        maslac 250 g

·        jaje 4 kom

·        kiselo vrhnje 1 šalica

·        brašno 3 šalica

·        jagode 450 g

·        sol 1 žličica

·        soda bikarbona 1 žličica

·        prašak za pecivo 0,50 žličica

·        šećer 2 šalica

·        ekstrakt vanilije 1 žličica

·        šećer u prahu 1 šalica

·        sok od limuna 2 žlica

 

 

 

Priprema:

 

Stavi 230 grama maslaca u zdjelu miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni mikser). Izvadi jaja i kiselo vrhnje na sobnu temperaturu. Ostavi sve da odstoji najmanje 1 sat kako bi maslac omekšao.

U međuvremenu, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 190°C. Otopi preostalih 20 g (žlica) maslaca i pomiješaj sa 1 žlicom brašna u zdjelici — tom smjesom premaži kalup za kuglof od 12 šalica (25 cm), pazeći da dobro obložiš središnji prsten i sve udubine. Jagode očisti i nareži na kockice.

U velikoj zdjeli pomiješaj 3 šalice brašna, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Promiješaj pjenjačom da se ravnomjerno spoji.

U zdjelu s maslacem dodaj šećer i miksaj na srednjoj brzini od 3 do 5 minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješaj jaja jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Dodaj ekstrakt vanilije.

Na kraju, ručno umiješaj narezane jagode pomoću silikonske špatule. Smjesu prebaci u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.

Peci oko 1 sat, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pusti da se kolač hladi u kalupu na rešetki 30 minuta. Zatim pažljivo preokreni kuglof na rešetku i pusti da se potpuno ohladi, oko 1,5 sat.

U zdjelici izmiješaj šećer u prahu i limunov sok dok ne dobiješ glatku glazuru. Prelij po torti i posluži.

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE