KUGLOF OD JAGODA 🍓
Kuglof od jagoda
Postoji
li bolji simbol ljeta od mirisa svježih jagoda i toplog biskvita? Ovaj jagodin
kuglof je upravo takav – jednostavan, a dojmljiv, savršen i za goste i za
opušteno obiteljsko druženje. Uživajte u pripremi!
Kuglof od jagoda
Sastojci:
·
maslac 250 g
·
jaje 4 kom
·
kiselo vrhnje 1 šalica
·
brašno 3 šalica
·
jagode 450 g
·
sol 1 žličica
·
soda bikarbona 1 žličica
·
prašak za pecivo 0,50 žličica
·
šećer 2 šalica
·
ekstrakt vanilije 1 žličica
·
šećer u prahu 1 šalica
·
sok od limuna 2 žlica
Priprema:
Stavi 230 grama maslaca u
zdjelu miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni mikser). Izvadi jaja i
kiselo vrhnje na sobnu temperaturu. Ostavi sve da odstoji najmanje 1 sat kako
bi maslac omekšao.
U međuvremenu, postavi
rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 190°C. Otopi preostalih 20 g
(žlica) maslaca i pomiješaj sa 1 žlicom brašna u zdjelici — tom smjesom premaži
kalup za kuglof od 12 šalica (25 cm), pazeći da dobro obložiš središnji prsten
i sve udubine. Jagode očisti i nareži na kockice.
U velikoj zdjeli
pomiješaj 3 šalice brašna, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Promiješaj
pjenjačom da se ravnomjerno spoji.
U zdjelu s maslacem
dodaj šećer i miksaj na srednjoj brzini od 3 do 5 minuta dok smjesa ne postane
pjenasta. Umiješaj jaja jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog dodavanja.
Dodaj ekstrakt vanilije.
Na kraju, ručno
umiješaj narezane jagode pomoću silikonske špatule. Smjesu prebaci u
pripremljeni kalup i poravnaj površinu.
Peci oko 1 sat, dok
čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pusti da se kolač hladi u kalupu
na rešetki 30 minuta. Zatim pažljivo preokreni kuglof na rešetku i pusti da se
potpuno ohladi, oko 1,5 sat.
U zdjelici izmiješaj
šećer u prahu i limunov sok dok ne dobiješ glatku glazuru. Prelij po torti i
posluži.
Pripremila: Ivana
Matas
Primjedbe
Objavi komentar