KNEDLE S MARELICAMA I KRUŠNIM MRVICAMA
Knedle s marelicama i krušnim mrvicama
Iskoristite marelice za
pripremu jednog od najpoznatijih ljetnih deserata na ovim prostorima. Naravno,
u pitanju su knedle od krumpirova tijesta koje se pune marelicama. U slast!
Knedle s marelicama i krušnim
mrvicama
Sastojci za deset knedli:
- 10 manjih marelica
- 30 dag krumpira
- 15 dag oštrog brašna
- 5 dag maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli i šećera
- 5 dag krušnih mrvica
- par žlica ulja
Priprema:
- Operite marelice. Svaku
marelicu nožem lagano zarežite po iscrtanom udubljenju sa strane, pažljivo
rastvorite kako ih ne biste prepolovili i izvadite košticu.
- Krumpir ogulite, narežite na manje kockice
i stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada
je krumpir kuhan, dodajte u njega maslac narezan na tanke šnite pa sve
zajedno gnječite vilicom, gnječilicom za krumpir ili štapnim mikserom dok
ne dobijete pire. Po potrebi i ukusu dodajte malo soli u pire ako vam se
učini da nije dovoljno slan.
- U veću posudu stavite brašno, dodajte
prstohvat soli i šećera, zatim pire od krumpira i naposljetku jaje. Sve
zajedno razradite prstima pa lagano i kratko zamijesite dok sve sastojke
ne povežete u kompaktnu kuglu. Tijesto će biti ljepljivo pa ga samo lagano
pobrašnite kako biste mogli rukovati s njim. Pobrašnite i ruke jer će vam
tako biti lakše raditi s tijestom.
- Kuglu potom na pobrašnjenoj površini
lagano razvucite u duljinu i potom razrežite na 10 jednakih dijelova. Ako
imate skučenu radnu površinu, možete si olakšati posao i tijesto prvo
podijeliti na dva dijela, svaku polovicu rukama oblikujte u mali
duguljasti valjak te svaki valjak razrežite na pet dijelova.
- Pobrašnite ruke, uzmite dio tijesta i u
svaki umotajte jednu marelicu. Možda
će vam se učiniti da nemate dovoljno tijesta, ali samo ga lagano povlačite
preko marelice i spajajte vrhovima prstiju tamo gdje nastanu rupice.
Naposljetku kuglu lagano zagladite dlanovima i stavite sa strane na
pobrašnjenu površinu.
- U dublji lonac ulijte dosta vode. Kada
voda zakuha, pažljivo žlicom ubacujte knedle u lonac. One
će se odmah početi lijepiti za dno lonca pa ih samo malo pomaknite žlicom.
Koliko se knedle kuhaju u minutu? Na to pitanje gotovo nitko nema odgovor,
ali ove metode kuhanja drži se većina domaćica. Pustite da knedle same
isplivaju na površinu, od tog trenutka kuhajte ih još 5 minuta i zatim
izvadite van.
- Na nekoliko žlica zagrijanog ulja dodajte
5 dag krušnih mrvica i miješajte dok mrvice ne
postanu zlatnožute. Potom u njih stavite knedle ili jednostavno prezle
prelijte preko knedli i posipajte šećerom.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar