HLADNA JUHA OD TIKVICA
Hladna juha od tikvica
Ljeto je napokon stiglo, a s njime i visoke temperature za koje
nekad baš i nismo sigurni da smo ih jedva dočekali. Zbog toga su ukusni, a
ujedno i osvježavajući recepti itekako traženi, a poželjno je i da su što
jednostavniji.
Hladna juha od tikvica
Sastojci:
- 1 srednja glavica luka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1/2 žličice soli, više po ukusu
- 4 srednje tikvice
- 3 do 4 šalice povrtnog temeljca (može i vode ako ga
nemate)
- 1/2 šalice kiselog vrhnja ili jogurta, po izboru
- papar, po želji
Priprema:
- Nasjeckajte tikvice na kockice srednje veličine, a luk
nasjeckajte na sitno.
- Zagrijte srednji lonac na srednje jakoj vatri i dodajte
ulje, luk i sol.
- Pržite luk, povremeno miješajući dok ne postane
proziran i omekša, oko 5 minuta.
- Luku dodajte tikvice i zalijte temeljcem ili vodom.
Pojačajte da zavrije, a onda smanjite i lagano kuhajte dok tikvice ne
omekšaju, oko 15 minuta.
- Nakon što su tikvice kuhane, isključite štednjak i
možete odmah izmiksati štapnim mikserom ili ostavite da se malo ohladi ako
želite biti sigurni da se nećete opeći.
- Juhu premjestite u zdjelu ili posudu koja se može
zatvoriti, pokrijte i ohladite u frižideru barem jedan sat.
- Ukrasite po želji s još vrhnja ili jogurta i svježim
bosiljkom, rikulom, a možete i tostiranim kockicama kruha ili feta
sirom.
Pripremila:
Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar