HLADNA JUHA OD TIKVICA





Hladna juha od tikvica

 

 

Ljeto je napokon stiglo, a s njime i visoke temperature za koje nekad baš i nismo sigurni da smo ih jedva dočekali. Zbog toga su ukusni, a ujedno i osvježavajući recepti itekako traženi, a poželjno je i da su što jednostavniji. 

 

 

 

Hladna juha od tikvica

 

 

Sastojci:

 

  • 1 srednja glavica luka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli, više po ukusu
  • 4 srednje tikvice
  • 3 do 4 šalice povrtnog temeljca (može i vode ako ga nemate)
  • 1/2 šalice kiselog vrhnja ili jogurta, po izboru
  • papar, po želji

 

 

Priprema:

 

  1. Nasjeckajte tikvice na kockice srednje veličine, a luk nasjeckajte na sitno.

 

  1. Zagrijte srednji lonac na srednje jakoj vatri i dodajte ulje, luk i sol.

 

  1. Pržite luk, povremeno miješajući dok ne postane proziran i omekša, oko 5 minuta.

 

  1. Luku dodajte tikvice i zalijte temeljcem ili vodom. Pojačajte da zavrije, a onda smanjite i lagano kuhajte dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta.

 

  1. Nakon što su tikvice kuhane, isključite štednjak i možete odmah izmiksati štapnim mikserom ili ostavite da se malo ohladi ako želite biti sigurni da se nećete opeći.

 

  1. Juhu premjestite u zdjelu ili posudu koja se može zatvoriti, pokrijte i ohladite u frižideru barem jedan sat.

 

  1. Ukrasite po želji s još vrhnja ili jogurta i svježim bosiljkom, rikulom, a možete i tostiranim kockicama kruha ili feta sirom. 

 

 

Pripremila: Ivana Matas

 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?

LOSOS I PESTO OD SJEMENKI BUČE