BROWNIE S BADEMIMA
Brownie s bademima
Browniesi su popularna američka
slastica koju karakterizira mekana i sočna tekstura i snažan čokoladni okus.
Obično se rade s čokoladom i/ili kakaom, maslacem, šećerom, jajima i brašnom.
Brownie s bademima
Sastojci:
- 200 g čokoladnih kapljica ili
nasjeckane čokolade
- 150 g maslaca
- 150 g bijelog šećera
- 100 g mljevenih badema
- 25 g kakaa u prahu
- 4 srednje velikih jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta
badema
- prstohvat soli
Priprema:
1.
Zagrijte pećnicu na
180 Celzijevih stupnjeva. Pripremite kvadratni kalup za pečenje brownieja
veličine 20x20 centimetara, prekrijte ga papirom za pečenje i stavite sa
strane.
2. Rastopite maslac na štednjaku i uklonite ga s vatre. U njega
ubacite čokoladne kapljice (ili nasjeckanu čokoladu). Pustite da tako odstoje
minutu-dvije, a potom počnite miješati dok se čokolada na rastopi u toplom
maslacu i ne dobijete glatku smjesu.
3.
U zasebnoj zdjeli
ručno pomiješajte jaja, šećer i ekstrakt badema. U nju ulijte ohlađenu
rastopljenu čokoladu i sve dobro promiješajte. Dodajte smljevene bademe i malo
soli.
4. Prebacite dobivenu smjesu u pripremljeni kalup – smjesu
ravnomjerno rasporedite cijelom površinom. Potom sve zajedno stavite u hladnjak
na 20 minuta. Na vrh kolača možete dodati još čokoladnih kapljica ili
nasjeckanih badema po želji.
5.
Stavite peći kolač u
prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 35 minuta, odnosno
dok smjesa nije pečena prema vašoj želji. Imajte na umu da bi brownieji trebali
imati pomalo gnjecavu sredinu, ali ne bi smjela biti tekuća.
6. Ohladite kolač prije rezanja te ga poslužite s kuglicom
sladoleda od vanilije po želji. Dobar tek!
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar