NJEMAČKA ČOKOLADNA TORTA S ORASIMA I KOKOSOM
Njemačka čokoladna torta s orasima i kokosom
Sočna torta od čokoladnog biskvita i
slatke kreme od kokosa i oraha podrijtelom dolazi iz Njemačke. Kombinacija tropskog kokosa i hrskavih oraha
oduševit će vas svojom jednostavnošću i jedinstvenom slatkom aromom. Tortom
oduševite svoje najmilije za posebne prigode ili za obična druženja.
Njemačka čokoladna torta s orasima i kokosom
Sastojci:
·
115 g čokolade
·
120 ml vruće vode
·
270 g brašna
·
1 žlica kakao praha
·
1 žličica sode
bikarbone
·
½ žličice praška za
pecivo
·
½ žličice soli
·
284 g omekšanog
maslaca
·
400 g šećera
·
4 jaja
·
1½ žličice ekstrakta
vanilije
·
240 ml jogurta
Krema od kokosa i oraha:
·
320 g šećera
·
360 ml kondeziranog
mlijeka
·
3 žumanjka
·
170 g maslaca
·
prstohvat soli
·
300 g kokos
·
120 g oraha
·
½ žličice ekstrakta
vanilije
Priprema:
Zagrijte
pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, U velikoj
zdjeli promiješajte čokoladu i vruću vodu, zdjelu držite iznat lonac vruće vode
kako bi se otopilo. U zdjeli za miješanje pomoću miksera miksajte maslac i 3/4
šećera dok ne postane svijetle boje. Dodajte žumanjke, jedan po jedan,
miksajući nakon svakog. Zatim umiješajte ekstrakt vanilije. Dodajte otopljenu
čokoladnu smjesu i miksajte dok se sve ne spoji. Mikserom dodajte trećinu
smješavine brašna, a zatim polovicu jogurta. Ponovite s drugom trećinom brašna
i ostatkom jogurta. Miksajte dok se sve ne sjedini.
U
posebnoj zdjeli izmiksajte bjelanjke u snijeg, polako posipajte preostalom
trećinom šećera. Miksajte dok se ne spoji, pa lagano dodajte bjelanjke u smjesu
za tijesto.
Tijesto ravnomjerno rasporedite po pripremljenom kalupu i
zagladite. Pecite oko 30-35 minuta. Ostavite kolač da se ohladi u kalupu oko 15
minuta.
U velikoj tavi pomiješajte šećer, mlijeko i žumanjke. Umutite
dok se ne spoji, Dodajte maslac i sol. Kuhajte na vatri uz neprestano miješanje
kuhačom dok se maslac ne rastopi i smjesa ne počne kuhati i zgupnjavati se oko
5 minuta. Maknite s vatre.
Umiješajte nasjeckane tostirane orahe, kokos i ekstrakt
vanilije. Pustite da se ohladi dok ne postane maziv.
Tijesto prerežite na 3 sloja, na prvu koru torte premažite sloj
kreme od kokosa i oraha, stavite još jedan sloj tijesta i premažite kremom od
kokosa i oraha i ponovite još jednom. Stavite da se torta ohladi minimalno
jedan sat ili preko noći.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar