BARON TORTA OD ČOKOLADE I MALINA




Baron torta od čokolade i malina 

 

Baron torta je raskošna kombinacija čokolade i malina. Osvježavajuće maline daju trpki okus koji balansira tešku i slatku čokoladu i čini ovu tortu posebno zanimljivom za one koji vole spajati više okusa. U slast!

 

 

 

Sastojci:

 

Za 4 kore:

 

• 12 bjelanjaka 

• 4 prstohvata soli 

• 300 g šećera 

• 60 g kakaa u prahu 

• 100 g mljevenih oraha 

 

 

 

Nadjev od čokolade:

 

• 12 žumanjaka 

• 250 g šećera

• 50 g kakaa u prahu 

• 40 g pudinga od čokolade

• 400 ml mlijeka 

• 250 g čokolade za kuhanje 

• 180 g maslaca 

 

 

 

Nadjev od malina:

 

• 400 g malina 

• 110 g šećera

• 2 vrećice vanilin šećera 

• 40 g pudinga od malina ili jagoda 

• 5 g želatine 

• 300 ml vode

 

 

 

Glazura:

 

• 150 g čokolade za kuhanje 

• 150 ml mliječnog slatkog vrhnja 

 

 

 

Priprema:

 

 

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. 

 

Kalup za tortu promjera 24 cm obložite papirom za pečenje. 

 

Istucite čvrst snijeg od 3 bjelanjaka s prstohvatom soli. 

 

Postupno dodajte 75 g šećera i tucite dok ne dobijete čvrst snijeg. 

 

Dodajte 15 g prosijanog kakaa i 15 g mljevenih oraha pa sve lagano sjedinite kuhačom. 

 

Smjesu izlijte u kalup i pecite 10 do 15 minuta. 

 

Biskvit ostavite da se ohladi. 

 

Ponovite postupak i s ostalim korama. 

 

Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte kakao, 40 g praška za puding i 200 ml mlijeka, pa miksajte dok ne dobijete smjesu bez grudica. 

 

Ostatak mlijeka zakuhajte i malo ulijte u čokoladnu smjesu.

 

Sve vratite u kipuće mlijeko i kuhajte nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. 

 

Maknite s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu i 180 g maslaca. 

 

Miksajte dok ne dobijete glatku kremu pa ostavite da se ohladi.

 

Za kremu od malina želatinu otopite u 100 ml vode i ostavite da malo nabubri. 

 

Stavite maline u lonac, dodajte 100 ml vode, šećer, vanilin šećer i kuhajte 5 minuta na laganoj vatri dok ne provrije.

 

U smjesu sa želatinom dodajte žlicu kreme, promiješajte pa sve vratite u kuhane maline.

 

Ulijte u maline i puding razmučen sa 100 ml vode pa sve kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.

 

Ostavite da se ohladi.

 

Mlaku kremu podijelite na tri dijela.

 

Isto učinite i s nadjevom od čokolade.

 

Slažite tortu u kalupu. 

 

Na prvu koru stavite kremu od čokolade pa maline.

 

Ponovite postupak pa korom završite slaganje torte.

 

Za glazuru zagrijte vrhnje na laganoj vatri s razlomljeom čokoladom dok se potpuno ne rastopi pa premažite tortu.

 

Ostavite u hladnjaku preko noći da se ohladi i stegne.

 

 

Pripremila: Ivana Matas 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

KRUMPIR OD TISUĆU SLOJEVA

JE LI SIJEČANJSKA DEPRESIJA STVARNA?