BARON TORTA OD ČOKOLADE I MALINA
Baron torta od čokolade i malina
Baron torta je raskošna kombinacija čokolade i malina.
Osvježavajuće maline daju trpki okus koji balansira tešku i slatku čokoladu i
čini ovu tortu posebno zanimljivom za one koji vole spajati više okusa. U
slast!
Sastojci:
Za 4 kore:
• 12 bjelanjaka
• 4 prstohvata soli
• 300 g šećera
• 60 g kakaa u prahu
• 100 g mljevenih oraha
Nadjev od čokolade:
• 12 žumanjaka
• 250 g šećera
• 50 g kakaa u prahu
• 40 g pudinga od čokolade
• 400 ml mlijeka
• 250 g čokolade za kuhanje
• 180 g maslaca
Nadjev od malina:
• 400 g malina
• 110 g šećera
• 2 vrećice vanilin šećera
• 40 g pudinga od malina ili jagoda
• 5 g želatine
• 300 ml vode
Glazura:
• 150 g čokolade za kuhanje
• 150 ml mliječnog slatkog vrhnja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Kalup za tortu promjera 24 cm obložite
papirom za pečenje.
Istucite čvrst snijeg od 3 bjelanjaka s
prstohvatom soli.
Postupno dodajte 75 g šećera i tucite dok
ne dobijete čvrst snijeg.
Dodajte 15 g prosijanog kakaa i 15 g
mljevenih oraha pa sve lagano sjedinite kuhačom.
Smjesu izlijte u kalup i pecite 10 do 15
minuta.
Biskvit ostavite da se ohladi.
Ponovite postupak i s ostalim korama.
Umutite žumanjke sa šećerom, dodajte kakao,
40 g praška za puding i 200 ml mlijeka, pa miksajte dok ne dobijete smjesu bez
grudica.
Ostatak mlijeka zakuhajte i malo ulijte u
čokoladnu smjesu.
Sve vratite u kipuće mlijeko i kuhajte
nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne.
Maknite s vatre i dodajte izlomljenu
čokoladu i 180 g maslaca.
Miksajte dok ne dobijete glatku kremu pa
ostavite da se ohladi.
Za kremu od malina želatinu otopite u 100
ml vode i ostavite da malo nabubri.
Stavite maline u lonac, dodajte 100 ml
vode, šećer, vanilin šećer i kuhajte 5 minuta na laganoj vatri dok ne provrije.
U smjesu sa želatinom dodajte žlicu kreme,
promiješajte pa sve vratite u kuhane maline.
Ulijte u maline i puding razmučen sa 100 ml
vode pa sve kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne.
Ostavite da se ohladi.
Mlaku kremu podijelite na tri dijela.
Isto učinite i s nadjevom od čokolade.
Slažite tortu u kalupu.
Na prvu koru stavite kremu od čokolade pa
maline.
Ponovite postupak pa korom završite
slaganje torte.
Za glazuru zagrijte vrhnje na laganoj vatri
s razlomljeom čokoladom dok se potpuno ne rastopi pa premažite tortu.
Ostavite u hladnjaku preko noći da se
ohladi i stegne.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar