KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU CRNOG I BIJELOG PAPRA?
Koja je razlika između crnog i bijelog papra?
Gotovo
svaki recept zahtijeva crni papar, dok bijeli često ostane netaknut u ormariću
s začinima. On je popularan u francuskoj i švedskoj kuhinji, te u azijskim
jelima poput kineskih i vijetnamskih.
Što je bijeli papar?
Bijeli papar, poput crnog,
dolazi iz bobica biljke papra. Njegov blagi, suptilno zemljani okus rezultat je
posebnog procesa sazrijevanja i berbe. Bobice se beru kada su potpuno (ili
gotovo potpuno) zrele, nakon čega se namakaju u vodi kako bi fermentirale i
omekšale. Zatim se uklanja vanjska opna, otkrivajući glatke bijele zrna papra.
Upravo ta obrada rezultira blažim okusom bijelog papra u usporedbi s crnim.
Što je crni papar?
Crni papar ima snažan, robustan
okus koji pojačava arome ostalih sastojaka u jelu. Za razliku od bijelog, crni
papar se bere dok su bobice još zelene, prije nego što potpuno sazru. Nakon
toga se suše na suncu ili u posebnim strojevima, što im daje tamnu boju i grubu
teksturu. Budući da vanjska opna ostaje netaknuta, crni papar ima jači i
intenzivniji okus.
Kada koristiti bijeli papar?
Iako se rjeđe koristi od crnog
papra, bijeli papar vrijedan je dodatak vašoj kuhinji. Popularan je u
francuskoj i švedskoj kuhinji, kao i u azijskim jelima poput kineskih i
vijetnamskih. Posebno je pogodan za svijetla jela, poput pire krumpira, jer
mnogi kuhari smatraju da je vizualno privlačniji.
Dodajte bijeli papar kremastim
umacima i juhama, kao i bogatim, škrobnim jelima poput tjestenine sa sirom ili
zapečenog krumpira. Njegov zemljani, blago fermentirani okus donosi suptilnu
notu koja se razlikuje od crnog papra.
Možete ga pronaći u mljevenom
obliku u većini trgovina. Ako preferirate svježe mljeveni papar, kupite cijela
zrna bijelog papra i koristite ih u mlinu za začine.
Kada koristiti crni papar?
Način na koji meljete crni
papar utječe na njegov okus, teksturu i intenzitet. Fino mljeveni crni papar
najjačeg je okusa i idealan za sporo kuhanje ili jela kojima želite dodati dozu
pikantnosti. Srednje mljeveni papar, poput onog u posudama za sol i papar u
restoranima, najbolji je za završno začinjavanje bez prejakog okusa. Grubo
mljeveni papar izvrsno pristaje uz meso ili salatne preljeve, dok su cijela
zrna idealna za kiseljenje, domaće juhe i marinade.
Možete li zamijeniti bijeli papar crnim?
U većini recepata bijeli papar
može zamijeniti crni, ali imajte na umu da će okus jela biti nešto drugačiji.
Bijeli papar ima blaži, zemljani okus, pa je preporučljivo dodavati ga
postupno, uz stalno kušanje.
Bez obzira koji papar odabrali,
oba imaju jedinstvenu ulogu u kreiranju bogatih i slojevitih okusa, čineći ih
nezaobilaznim začinima u kuhinji.
Pripremila: Ivana Matas
Primjedbe
Objavi komentar