RIŽOTO S VRGANJIMA



https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a762/Rizoto-s-vrganjima-recept.html


RIŽOTO S VRGANJIMA 


Sastojci:

• 1/2 šalice suhih vrganja 
• 1 šalica vruće vode za namakanje gljiva 
• 3 žlice maslinova ulja 
• 1/2 sitno narezanog luka 
• 1,5 šalica riže kratkog zrna 
•1/3 šalice suhog bijelog vina lagano zagrijanog 
• 4 šalice goveđeg temeljca, može i vode ako nemate temeljac
• 4 žlice neslanog maslaca 
• 1/2 šalice ribanog parmezana 
• 1/2 šalice vrhnja po želji 
• 1 žlica usitnjenog peršina 
• sol i papar 




Priprema:


Prvo 15 minuta potopite osušene vrganje u šalicu vruće vode.

U međuvremenu pirjajte luk na 3 žlice maslinova ulja na nižoj temperaturi. 

Kada luk blago porumeni izvadite ga na tanjur i umiješajte rižu u ulje u loncu.

Pirjajte rižu nekoliko minuta dok ne postane prozirna, neprestano miješajući vino i nastavite miješati dok alkohol ne ispari minutu do dvije.

Zatim umiješajte prvo žlicu temeljca ili vode.

Usitnite gljive i procijedite tekućinu u kojoj su se rastopile kroz gustu cjediljku. 

Dodajte u rižu nasjeckane gljive i procijeđenu tekućinu u kojoj su se namakale. 

Nastavite dodavati vodu ili temeljac po žlicu povremeno miješajući.

Čim riža bude al dente ugasite vatru, umiješajte preostalu 1/4 šalice maslaca, 1/2 šalice naribanog sira, vrhnje ako ga korisitite, malo papar, soli i peršina po ukusu.

Pokrijte i ostavite 2 minute. 

Poslužite vruće s preostalim naribanim sirom. 

Primjedbe