RIŽOTO S VRGANJIMA
https://skuhaj.story.hr/Recepti/Glavno-jelo/a762/Rizoto-s-vrganjima-recept.html
RIŽOTO S VRGANJIMA
Sastojci:
• 1/2 šalice suhih vrganja
• 1 šalica vruće vode za namakanje gljiva
• 3 žlice maslinova ulja
• 1/2 sitno narezanog luka
• 1,5 šalica riže kratkog zrna
•1/3 šalice suhog bijelog vina lagano zagrijanog
• 4 šalice goveđeg temeljca, može i vode ako nemate temeljac
• 4 žlice neslanog maslaca
• 1/2 šalice ribanog parmezana
• 1/2 šalice vrhnja po želji
• 1 žlica usitnjenog peršina
• sol i papar
Priprema:
Prvo 15 minuta potopite osušene vrganje u šalicu vruće vode.
U međuvremenu pirjajte luk na 3 žlice maslinova ulja na nižoj temperaturi.
Kada luk blago porumeni izvadite ga na tanjur i umiješajte rižu u ulje u loncu.
Pirjajte rižu nekoliko minuta dok ne postane prozirna, neprestano miješajući vino i nastavite miješati dok alkohol ne ispari minutu do dvije.
Zatim umiješajte prvo žlicu temeljca ili vode.
Usitnite gljive i procijedite tekućinu u kojoj su se rastopile kroz gustu cjediljku.
Dodajte u rižu nasjeckane gljive i procijeđenu tekućinu u kojoj su se namakale.
Nastavite dodavati vodu ili temeljac po žlicu povremeno miješajući.
Čim riža bude al dente ugasite vatru, umiješajte preostalu 1/4 šalice maslaca, 1/2 šalice naribanog sira, vrhnje ako ga korisitite, malo papar, soli i peršina po ukusu.
Pokrijte i ostavite 2 minute.
Poslužite vruće s preostalim naribanim sirom.
Primjedbe
Objavi komentar