Postovi

PIŃA COLADA CHESSECAKE

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gourmet/amp/a214868/Pina-colada-cheesecake-recept.html Pińa colada cheesecake  Sastojci: • 200 g mljevenog keksa  • 100 g maslaca • 400 g kokosova mlijeka  • 25 ml tamnog ruma  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije  • 100 g šećera u prahu  • 300 ml vrhnja za šlag  • 500 g krem sira  • 1 limeta, sok • 20 g naribanog kokosa  • 435 g usitnjenog ananasa sa sokom  • 1 žlica kukuruznog brašna  • 2 žlice agavina sirupa  Priprema: Kalup za tortu promjera 21 cm namastite i obložite papirom za pečenje.  Usitnite kekse u zatvorenoj vrećici. Od keksa pripremite bazu torte u kalupu pa je prelijte otopljenim maslacem.  Pritisnite i ostavite da se odmori 20 minuta.  U zdjelu za miksanje dodajte kruti dio rashlađenog kokosova mlijeka, vodeni dio ostavite.  Dodajte rum, ekstrakt vanilije i šećer u prahu pa miksajte 2 do 3 minute kako bi se smjesa stisnula.  U odvojenoj posudi...

MLADA MRKVA S MEDOM I MASLACEM

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gourmet/amp/a216355/mlada-mrkva-s-medom-i-maslacem-recept.html Mlada mrkva s medom i maslacem Sastojci: • 6 cijelih mrkava, očišćenih i prerezanih po dužini  • 2 žlice otopljenog maslaca  • 2 žlice meda • sol i papar  • začinsko bilje  Priprema: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.  U posudu za pečenje slažite narezane mlade mrkve pa ih premažite maslacem i medom te začinite. Pecite 25 do 30 minuta i poslužite toplo. 

ODREZAK OD CELERA

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gourmet/amp/a210880/Odrezak-od-celera.html Odrezak od celera  Sastojci: • 1 celer • 25 g maslaca  • 1 žlica ulja • 2 češnja češnjaka  • 100 ml bijelog vina  • 150 ml temeljca  • 100 g kelja Priprema: Celer očistite, ogulite i narežite na kriške debljine 2 cm. Ostatak spremite za pripremu juhe ili variva.  Zagrijte maslac na tavi za pečenje pa kada se prestane pjeniti dodajte celer. Pecite oko pet minuta dok pečena strana ne poprimi zlatnu boju uz stalno polijevanje rastopljenim maslacem.  Preokrenite celer i dodajte bijelo vino.  Kuhajte dok se količina vina ne reducira na pola, potom dodajte temeljac.  Celer u temeljcu pirjajte 15 minuta kako bi omekšao.  Pripremljeni celer stavite na tanjur, začinite pripremljenim salsa verde umakom i poslužite.

OMLET SA SIROM I ROTKVICAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gastro/amp/a328994/Zdravi-dorucak-omlet-s-rotkvicama.html Omlet sa sirom i rotkvicama  Sastojci: Za punjenje: • 2 žlice rastopljenog maslaca  • 14 rotkvica narezanih na tanke ploške  • 400 g zrnatog sira  • papar • 2 žlice sitno nasjeckanog peršina Za tijesto: • 8 jaja • sol i papar  • 3 do 4 žlice kiselog vrhnja  • 30 g sitno naribanog parmezana  • 2 žlice rastopljenog maslaca  • 1 žlica ulja • svježe začinsko bilje po izboru  Priprema: Maslac zagrijte u srednje velikoj tavi pa dodajte rotkvice.  Smanjite jačinu vatre pa rotkvice pirjajte 4 do 5 minuta uz povremeno protresanje tave.  Nakon toga ih stavite na toplo mjesto.  Razdvojite bjelanjak i žumanjak 2 jaja pa bjelanjke stavite sa strane.  Preostala jaja i dva žumanjka umutite sa solju, paprom, vrhnjem i parmezanom.  U bjelanjke dodajte sol pa ih stucite u čvrsti snijeg.  Umiješajte snijeg od bjelanjaka u smj...

NAMAZ OD MLADOG LUKA

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gourmet/amp/a218246/Pripremite-namaz-od-grilanog-mladog-luka.html Namaz od mladog luka  Sastojci: • 3 do 4 mlada luka  • 3 stabljike češnjaka  • 350 ml kiselog vrhnja  • 1/2 žličice soli • ulje Priprema: Oprane i očišćene stabljike mladog luka i češnjaka pospite s malo ulja.  Grilajte ih na roštilju na srednje jakoj vatri 3 do 4 minute sa svake strane. Ne dopustite da zagore dovoljno je da se karameliziraju.  Sklonite s grila, počistite višak ulja, sklonite eventualno zagorene dijelove kako ne bi bili razlog gorčine u namazu.  Ostavite ih da se ohlade. Ohlađene nasjeckajte na manje komade pa prebacite u blender.  Dodajte nekoliko žlica kiselog vrhnja.  Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, prebacite u zdjelicu, dodajte ostatak vrhnja i po želji sol. Dobro promiješajte.  Ostavite u hladnjaku sat do dva prije posluživanja. 

ZELENA GALETTA

Slika
https://story.hr/Gourmet/a210050/Pripremite-proljetnu-galettu-sa-sparogama.html Zelena galetta  Sastojci: Za tijesto: • 120 g hladnog maslaca  • 200 g brašna • prstohvat soli  • 1 jaje Za nadjev: • 450 g šparoga, odstranite tvrdi dio  • 450 g očišćenih gljiva po izboru i narezane na polumjesece  • 600 g poriluka očišćenog i nasjeckanog na kolutiće  • malo svježe nasjeckane majčine dušice  • 60 g maslaca  • 55 g naribanog sira  • 1 jaje • maslinovo ulje  • sol Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto (po potrebi dodajte 1 do 2 žlice hladne vode), omotajte ga folijom pa stavite sat vremena u hladnjak.  U međuvremenu operite, očistite i nasjeckajte povrće.  U većoj tavi zagrijte 4 žlice maslinova ulja.  Dodajte nasjeckane gljive i pirjajte uz povremeno miješanje dok ne poprime smećkastu boju. Dodajte šparoge, po potrebi malo maslinova ulja te malo vode.  Pirjajte i miješanjem povežite sve sa...

PAVLOVA TORTA S JAGODAMA

Slika
https://www.google.com/amp/s/zadovoljna.dnevnik.hr/amp/clanak/zdravlje-prehrana/pavlova-torta-recept-za-hrskavi-desert---330359.html Pavlova torta s jagodama  Sastojci: • 4 bjelanjka  • 250 g šećera  • 1 žličica bijelog octa  • 1 žličica gustina  • 1 žličica ekstrakta vanilije  • 600 g jagoda  • 350 ml slatkog vrhnja  • 3 žlice šećera u prahu  Priprema: Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva.  Olovkom na papiru za pečenje nacrtajte krug promjera 20 do 25 cm. Miksajte bjelanjke u snijeg pa postupno dodajte šećer.  Kada smjesa postane sjajna umiješajte žlicu octa i gustina.  Dobivenu meringu rasporedite po papiru za pečenje prateći kružnicu koju ste nacrtali olovkom.  U sredini napravite manju udubinu kako biste je mogli lako nadjenuti šlagom i voćem.  Pecite sat vremena, isključite pećnicu pa ostavite da se do kraja ohladi u pećnici.  Miksajte rashlađeno slatko vrhnje u šlag pa njime nadjenite koru.  J...

KRPICE SA ZELJEM

Slika
https://www.google.com/amp/s/story.hr/Gastro/amp/a325700/recept-za-domace-krpice-sa-zeljem.html Krpice sa zeljem Sastojci: • 400 g glatkog brašna  • 4 jaja • 1 kg svježeg kupusa  • 1 luk • 1 - 2 žlice svinjske masti ili 3 žlice ulja • 1 žlica šećera  • sol i papar  • crvena mljevena paprika  Priprema: Pomiješajte brašno i jaja, dodajte malo soli i zamijesite tijesto.  Ako je potrebno dodajte i malo vode. Mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pokrijte tijesto i ostavite da stoji 15 minuta.  Tijesto razvaljajte valjkom na željenu debljinu.  U pravilu ne smije biti previše tanko, ali ni predebelo.  Narežite ga na trake i ostavite 10 minuta da se malo prosuše pa narežite na krpice željene veličine. Kupus narežite, posolite i ostavite da malo odstoji.  Luk sitno nasjeckajte i popržite na masti ili ulju.  Dodajte kupus i vodu i dinstajte dok ne omekša.  Sve po želji začinite soli, paprom i paprikom.  Krpi...

PILEĆA JUHA

Slika
https://story.hr/Gastro/a325814/Recept-za-domacu-pilecu-juhu.html Pileća juha Sastojci: • 400 g piletine • 3 mrkve • 1 mali luk  • 1 veliki celer  • 1 krumpir • 1 vezica peršina  • 1 žlica suhe mješavine začina  • rezanci  • sol i papar  • nasjeckano lišće peršina  Priprema: U veći lonac stavite meso koje ste dobro oprali te nasjeckanu mrkvu, nasjeckani celer, nasjeckani korijen peršina, cijeli oguljeni i oprani krumpir te prepolovljenu glavicu luka. Dodajte papar u zrnu. Sastojke u loncu prelijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok se povrće i meso ne skuhaju. Iz juhe izvadite krumpir, luk i piletinu pa dodajte rezance.  Dodajte nasjeckano lišće peršina pa začinite solju po ukusu.  Pustite da kuha kuha 2 - 3 minute i zatim maknite s vatre. 

ZAPEČENI PIRE KRUMPIR SA SIROM

Slika
https://story.hr/Gastro/a325704/Zapeceni-pire-krumpir-sa-sirom.html Zapečeni pire krumpir sa sirom  Sastojci: • 1 kg krumpira, oguljen i narezan na velike komade • 25 g maslaca, narezan na kockice + za mazanje • 250 ml mlijeka  • 1 žličica senfa  • 225 g ribanog sira  • vlasac, sitno nasjeckan • 1 jaje • sol i papar  Priprema: Stavite krumpir u veliki lonac, prelijte ga vodom i dodajte žličicu soli. Kuhajte 12 do 15 minuta dok krumpir ne omekša. Dobro ocijedite pa vratite u posudu i ostavite nekoliko minuta na laganoj vatri.  Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.  Dublju posudu za pečenje namažite maslacem.  Krumpir zgnječite gnječilicom pa umiješajte maslac, mlijeko i senf. Dodajte dvije trećine sira, sitno nasjeckani vlasac i jaje pa kratko miksajte. Posolite i popaprite.  Žlicom stavljajte u posudu za pečenje.  Pospite preostalim sirom.  Pecite 35 do 45 minuta dok vrh ne postane hrskav i dobro porumeni.